Antena 3 CNN Externe Un ministru turc îl îndeamnă pe Sarkozy să se ocupe strict de problemele Franţei şi ale UE

Un ministru turc îl îndeamnă pe Sarkozy să se ocupe strict de problemele Franţei şi ale UE

Un ministru turc îl îndeamnă pe Sarkozy să se ocupe strict de problemele Franţei şi ale UE
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
07 Oct 2011   •   15:56

Ministrul turc al Afacerilor Europene, Egemen Bagis, l-a îndemnat pe preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, să se ocupe mai bine de problemele din Franţa decât să joace rolul de istoric privind "genocidul armean", informează AFP.
   
"Ar fi mai bine, pentru liniştea din Franţa, din Europa şi din lume ca Sarkozy să renunţe la rolul de istoric şi să îşi pună puţin mintea la contribuţie pentru a scoate ţara sa din criza economică în care se află şi pentru a produce proiecte pentru viitorul Uniunii Europene", a reacţionat Bagis, citat de agenţia Anatolia.
   
"Sarkozy probabil a adoptat acest tip de abordare după ce probabil a intrat în panică văzând cele mai recente sondaje de opinie din Franţa", a comentat oficialul turc.
   
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a făcut apel la Armenia, Azerbaidjan şi Turcia să aleagă "drumul păcii şi reconcilierii", în a doua zi a turneului în Caucaz. La Erevan şi Baku, Sarkozy a declarat că "a venit vremea angajamentului pe făgaşul unei păci durabile şi asumării riscului păcii".
   
Menţionând exemplul Franţei şi Germaniei după al doilea Război Mondial, Sarkozy a îndemnat Armenia să treacă la o atitudine de reconciliere cu vecinii turci şi azeri.

"A venit vremea să se concretizeze speranţa care a apărut în întreaga lume după semnarea acordului între Armenia şi Turcia", a spus Sarkozy.
   
Turcia şi Armenia au semnat în octombrie 2009 acorduri care prevăd stabilirea de relaţii diplomatice şi redeschiderea frontierei comune, după zeci de ani de ostilităţi ca urmare a masacrelor care au vizat armeni în perioada 1915 - 1917, în ultimii ani ai Imperiului Otoman. Acordurile încă nu au fost ratificate de cele două state, iar frontiera comună rămâne închisă.
   
După ce a adus un omagiu victimelor armene, Sarkozy a cerut Turciei "să privească istoria în faţă", catalogând masacrele drept "acte de genocid".

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close