Antena 3 Externe "Un monstru care a devastat ţara". Stare de urgenţă în Vanuatu, după trecerea ciclonului tropical Pam

"Un monstru care a devastat ţara". Stare de urgenţă în Vanuatu, după trecerea ciclonului tropical Pam

15 Mar 2015   •   22:08
"Un monstru care a devastat ţara". Stare de urgenţă în Vanuatu, după trecerea ciclonului tropical Pam

Autorităţile din Vanuatu au decretat stare de urgenţă, duminică, după trecerea ciclonului tropical Pam pe acest arhipelag din Pacificul de Sud. Ajutoarele internaţionale au început deja să sosească, transmite postul RTS Info.

Bilanţul victimelor umane este imposibil de stabilit cu exactitate, la 48 de ore după trecerea Pam, un ciclon de categoria 5 însoţit de rafale de vânt de peste 320 de kilometri pe oră.

Potrivit Biroului Naţional pentru Catastrofe, şase persoane au fost ucise în Vanuatu (270.000 de locuitori) de ciclonul Pam, în timp ce ONU a anunţat moartea a 44 de persoane, o informaţie care încă nu a fost confirmată. Cele şase victime au fost înregistrate în capitala Port Vila.

Potrivit ONG-ului Oxfam, aproximativ 90% din imobilele din Port Vila au suferi distrugeri.

Agenţiile umanitare descriu o situaţie de dezastru, cu sate rase de pe suprafaţa pământului, case distruse, copaci dezrădăcinaţi sau drumuri blocate în Vanuatu, un arhipelag format din 80 de insule.

După un apel disperat al preşedintelui Baldwin Lonsdale, ajutoarele internaţionale au început să sosească în Vanuatu, una dintre cele mai sărace ţări din lume. Un avion militar australian a aterizat deja pe aeroportul din Port Vila, redeschis parţial, cu hrană şi medicamente la bord. Începând de luni, aeroportul din Port Vila va fi accesibil şi pentru zborurile comerciale.

Vizibil emoţionat, preşedintele Lonsdale a evocat pentru BBC un "monstru care a devastat ţara".

Franţa, Australia şi Noua Zeelandă coordonează mijloacele de asistenţă. Franţa urmează să evalueze situaţia, în timp ce Australia şi Noua Zeelandă vor acoperi nevoile prioritare.

Marea Britanie a promis două milioane de lire sterline, Uniunea Europeană un milion de euro, Noua Zeelandă 730.000 de dolari, iar Australia cinci milioane de dolari australieni.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close