Antena 3 CNN Externe Un mort și 11 răniți într-un atac armat lângă un sit turistic în Caucazul rusesc

Un mort și 11 răniți într-un atac armat lângă un sit turistic în Caucazul rusesc

Un mort și 11 răniți într-un atac armat lângă un sit turistic în Caucazul rusesc
Sursa foto: foto: russiatrek.org
30 Dec 2015   •   11:44

O persoană a fost ucisă și 11 rănite în cursul unui atac armat care a avut loc în noaptea de marți spre miercuri lângă un sit turistic din Daghestan, republică din Caucazul rus, care se confruntă cu o rebeliune islamistă, au anunțat miercuri autoritățile locale, citate de AFP şi Agerpres
"După tiruri de armă în preajma fortăreței din Derbent, o persoană a fost ucisă, iar 11 au fost rănite", a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătății din Daghestan, Tatiana Abdulaeva.

Potrivit RIA Novosti, un individ neidentificat a deschis focul asupra unui grup de turiști care vizita cetatea Narân-Kala și a reușit să scape. Un oficial al ministerului citat a indicat pentru agenția rusă de presă că cinci dintre răniți se află în stare gravă și au fost transportați la un spital local. Alte surse au declarat că au existat mai mulți atacatori.

Un reprezentant al poliției locale, Magomed Taimuradov, a precizat pentru AFP că tirurile au început în noaptea de marți spre miercuri în apropiere de zidurile fortăreței, inclusă în Patrimoniul mondial de UNESCO în 2003. Poliția a lansat o operațiune de căutare a autorilor.

Conform unei alte surse din cadrul forțelor de ordine din Daghestan, citată de RIA Novosti, printre turiștii atacați se aflau și doi membri ai poliției de frontieră, subordonată FSB (fostul KGB), care au ripostat la rândul lor, cu focuri de armă. Unul dintre ei a fost grav rănit și a decedat ulterior la spital.

Daghestanul, republică rusă de la frontiera cu Cecenia, a devenit un focar al islamiștilor extremiști, iar în zonă au loc sporadic confruntări între combatanți și forțele de ordine.

Conducătorul republicii, Ramazan Abdulatipov, a declarat pentru Interfax că autorii acestui atac ar putea fi "grupuri de bandiți sau combatanți care au supraviețuit și care caută să se răzbune".

Cel puțin 118 persoane au fost ucise în Daghestan între lunile ianuarie și noiembrie în confruntări, potrivit portalului Kavkazski Uzel, care urmărește activitățile combatanților în Caucazul rusesc.

La sfârșitul lunii iunie, rebeliunea armată islamistă din Caucazul de Nord s-a afiliat grupării jihadiste Statul Islamic, potrivit unei înregistrări video postate on-line.

În octombrie, liderul Frontului Al-Nosra, ramura siriană a Al Qaida, a lansat un apel jihadiștilor din Caucaz să vină în ajutorul celor din Siria, lovind Rusia a cărei armată efectuează de la sfârșitul lunii septembrie raiduri aeriene în această țară.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close