Antena 3 CNN Externe Un nou scandal alimentar: cârnaţi din România - opriţi de la comercializare în Italia, pui cu salmonella - distribuiţi în patru ţări străine

Un nou scandal alimentar: cârnaţi din România - opriţi de la comercializare în Italia, pui cu salmonella - distribuiţi în patru ţări străine

Un nou scandal alimentar: cârnaţi din România - opriţi de la comercializare în Italia, pui cu salmonella - distribuiţi în patru ţări străine
Sursa foto: Foto: foodonabudget.com
de M.Z.    |    06 Aug 2013   •   17:11
Un lot de cârnaţi din România a fost oprit de la comercializare în Italia, din cauză că produsul conţinea coloranţii roşii E 124 şi E 129, a căror folosire nu era autorizată, potrivit unei notificări transmise pe Sistemul de Alertă Rapidă pentru Alimente şi Furaje (SARAF).

Probleme au fost şi cu un lot de piept de pui congelat distribuit in Austria, Germania, Grecia, Anglia. În carne a fost descoperită salmonella. Pachetele cu carne au ajuns în magazinele din cele patru ţări.
 
În notificarea de la începutul acestei luni, se arată că lotul de cârnaţi avea un conţinut de E 124 (roşu Ponceau/ de coşenilă) de 7,73 miligrame pe kilogram şi de E 129 (roşu Allura) de 2,21 mg/ kg, potrivit Mediafax.
 
Cârnaţii româneşti nu ajunseseră încă în comerţ în Italia, când a fost emisă notificarea, şi au fost opriţi de la comercializare. 
 
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au precizat că cei doi aditivi sunt autorizaţi în UE, dar nu în produsul respectiv, ci numai în anumite tipuri de cârnaţi, ca chorizo şi altele. Astfel, cârnaţii respectivi au fost opriţi de la comercializare deoarece compoziţia lor nu corespundea "reţetei" autorizate în UE, au mai arătat sursele citate. 
 
Pe de altă parte, în urma unui studiu realizat în Marea Britanie în 2007, cei doi aditivi, printre alţii, au fost asociaţi cu hiperactivitate la copii, însă Autoritatea Europeană pentru Securitatea Alimentară (EFSA) a considerat că rezultatele studiului sunt ambigue şi nu a făcut vreo recomandare privind folosirea celor doi coloranţi. În schimb, în SUA, E 124 este considerat cancerigen şi a fost interzis. 

 

×
Subiecte în articol: carnati E-uri
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close