Antena 3 CNN Externe Un nou seism puternic a lovit Japonia. Alerta nucleară, ridicată la nivel maxim

Un nou seism puternic a lovit Japonia. Alerta nucleară, ridicată la nivel maxim

Un nou seism puternic a lovit Japonia. Alerta nucleară, ridicată la nivel maxim
Sursa foto: Foto: AFP/Mediafax
12 Apr 2011   •   08:03

Un nou cutremur, cu magnitudinea 6.4 pe scara Richter, s-a produs în noaptea de luni spre marţi în largul coastelor Japoniei, la est de Tokio. Seismul a fost resimţit puternic în capitala niponă, mai ales în clădirile înalte.

Japonia a ridicat nivelul de alertă nucleară la 7, care este maximum pe scala de pericol nuclear, la fel cum s-a întâmplat în 1986 în cazul accidentului de la Cernobîl.

D
ecizia a fost luatã "pe baza măsurătorilor (nivelului) de iod şi cesiu din atmosferă", informează AFP. "Vom continua sã monitorizãm situaţia. Este un nivel provizoriu", a precizat el, adãugând cã decizia definitivã de a clasa acest accident la nivelul 7 va fi luatã ulterior, de un comitet de experţi internaţionali.

În Japonia, radiaţiile ar fi ajuns la nivelul celor de la Cernobîl

P
ână în prezent, doar catastrofa de la Cernobîl a fost clasată la acest nivel maxim al scalei internaţionale INES, ceea ce înseamnă că s-a produs "o emisie majoră de materii radioactive", cu "efecte considerabile asupra sãnãtãţii şi mediului".

Cu toate acestea, reprezentanţii a
genţiei japoneze au precizat că emisiile radioactive măsurate, până în prezent, în centrala Fukushima Daiichi, nu reprezintã decât "aproximativ 10 la % din cele emise la Cernobîl", în 1986.

Luni, la o lună de la marele cutremur urmat de tsunami, în Japonia s-a înregistrat o replică seismică şi mai puternică,  cu magnitudinea 6.6. Patru oameni şi-au pierdut viaţa. 

 


Pe 11 martie, cu cutremur cu magnitudinea de 9 grade, urmat de tsunami cu valuri uriaşe de peste zece metri au devastat Japonia. Bilanţul victimelor dezastrului de atunci a ajuns la circa 28.000 de morţi şi dispăruţi. În ultima lună, seismul de 9 pe Richter a avut mai multe replici.

×
Subiecte în articol: cutremur japonia alunecare de teren decese
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close