Antena 3 CNN Externe Un nou val de arestări în Turcia. Autorităţile invocă ameninţările la adresa securităţii naţionale

Un nou val de arestări în Turcia. Autorităţile invocă ameninţările la adresa securităţii naţionale

Un nou val de arestări în Turcia. Autorităţile invocă ameninţările la adresa securităţii naţionale
12 Feb 2019   •   09:36

Turcia a ordonat arestarea a 1.112 persoane suspectate de legături cu reţeaua clericului musulman Fethullah Gulen, aflat în SUA şi care este acuzat de orchestrarea unei tentative de puci în 2016, a anunţat marţi canalul de televiziune CNN Turk, citat de Reuters. 

Operaţiunea se numără printre cele mai ample acţiuni de acest fel lansate împotriva presupuşilor susţinători ai lui Gulen de la eşuarea puciului, în cursul căruia 250 de persoane şi-au pierdut viaţa. Gulen, fost cândva un aliat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a dezminţit orice implicare în tentativa de puci. 

CNN Turk a precizat că operaţiunea s-a concentrat pe capitala ţării, Ankara, dar a fost extinsă în 76 de provincii. Nu sunt disponibile deocamdată detalii referitoare la operaţiune. 

Peste 77.000 de persoane au fost plasate în detenţie în aşteptarea procesului de la tentativa de puci şi arestările la scară largă reprezintă încă ceva obişnuit. Autorităţile au suspendat sau demis din post 150.000 de funcţionari civili şi personal militar. 

Criticii lui Erdogan îl acuză că se foloseşte de puciul eşuat ca pretext pentru a reduce disidenţa la tăcere. Autorităţile turce supun încă că măsurile sunt necesare pentru a combate ameninţările la adresa securităţii naţionale.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close