Antena 3 CNN Externe Un oraş din Brazilia a rămas fără autorităţi locale din cauza corupţiei (VIDEO)

Un oraş din Brazilia a rămas fără autorităţi locale din cauza corupţiei (VIDEO)

Un oraş din Brazilia a rămas fără autorităţi locale din cauza corupţiei (VIDEO)
Sursa foto: Foto: dailymail.co.uk
03 Sep 2010   •   09:09

Un oraş cu 200.000 de locuitori din Brazilia a rămas, practic, fără autorităţi locale, după ce primarul şi aproape toţi membrii Consiliului Municipal au fost arestaţi pentru corupţie. Anchetatorii au reuşit să-i filmeze, cu camera ascunsă în timp ce primeau teancuri întregi de bani.

După trei luni de anchetă, poliţiştii au constatat că administraţia locală din Dourados devenise un fel de reţea mafiotă. Înregistrările cu camera ascunsă arată cum primarul Ari Artuzi, consilierii municipali şi chiar soţia primarului încasau teancuri groase de bancnote aproape fără să se ferească.

Unii nici nu mai aveau loc în buzunare pentru atâţia bani. Când au adunat probe suficiente, poliţiştii au trecut la atac: primarul şi soţia sa au fost arestaţi, împreună cu viceprimarul, cei patru secretari ai primăriei şi majoritatea consilierilor locali.

Banii negri aveau un circuit simplu, cunoscut nu doar în Brazilia. Firmele care doreau să obţină contracte de la primărie îi returnau primarului cel puţin 10 % din valoarea contractului. Aceasta era valoarea minimă, dar au fost cazuri de firme care i-au dat chiar şi 50 %.

Dezvăluirea afacerii i-a indignat pe localnici, care s-au adunat în faţa secţiei de poliţie unde i-au huiduit pe politicienii arestaţi.

Primarul nu păstra toţi banii pentru el, ci îi folosea şi pentru finanţarea campaniilor electorale şi cumpărarea tăcerii altor politicieni. Localnicii se întreabă acum cine va conduce oraşul până la noi alegeri. Întrucât e greu de găsit un funcţionar sau om politic care să nu poată fi bănuit, primăria va fi probabil gestionată de un judecător.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: Brazilia
Parteneri
Alimentul redevenit în vogă pentru tânăra generație
x close