Antena 3 CNN Externe Un partid populist german cere "DIZOLVAREA ordonată a Euro"

Un partid populist german cere "DIZOLVAREA ordonată a Euro"

Un partid populist german cere "DIZOLVAREA ordonată a Euro"
15 Apr 2013   •   13:51

Un nou partid politic a fost format în Germania cu scopul declarat de a scoate ţara din zona Euro. Membrii acestei grupări se tem de eforturile economice tot mai mari, pe care Germania trebuie să le facă, pentru a reuşi să ţină moneda europeană pe linia de plutire, în condiţiile unor crize financiare tot mai acute de-a lungul bătrânului continent.

Sub sloganul "Dizolvarea controlată a Euro", peste 1500 de delegaţi ai partidului Alternativa pentru Germania (AfD) s-au întâlnit, duminică, la Berlin pentru lansarea oficială a grupării politice.

"Euro este mort. Ce facem noi acum este doar o operaţie specială şi extrem de dificilă.Facem infuzii de capital. Dar toată lumea ştie că e mort, numai că politicienii noştri nu recunosc", a spus  Paul Hampel, membru AfD

Primul congres al partidului Alternativa pentru Germania. Liderii aleşi sunt: Konrad Adam, Frauke Petry şi Bernd Lucke (Foto: Reuters)

Partidul este format, în mare parte, din profesori şi economişti, nemulţumiţi de situaţia actuală şi numără 7500 de membri activi. Liderii noului partid îşi va face debutul pe scena politică la alegerile generale din septembrie.

"Considerăm ridicol şi revoltător ce face acum Cancelarul Federal. Merkel încearcă să transforme Grecia, Italia şi Franţa în defuncta Prusie. Nu va reuşi niciodată asta. Tentativa ei va aduce disensiuni majore în loc de unitatea europeană", a adăugat Christof Heimann, alt lider AfD.

Clasa politică germană a criticat platforma AfD şi susţine că aceasta se bazează pe idei populiste.

"Ei se erijează în avocaţii a ceva ce este total nefondat, periculos şi iluzionar. Ei vor o întoarcere la stilul tradiţional de stat naţional, care va afecta dependenţa economică a exporturilor germane", a spus Jürgen Trittin, membru al Partidului Verde, pentru ziarul Welt am Sonntag.
"AfD are un program distructiv pentru locurile de muncă din Germania din sectorul industriei de export", a precizat Trittin.

Liderii actuali ai clasei politice germane se tem că noul partid anti-european va atrage electorat din rândul celor care sunt împotriva împrumuturilor financiare, acordate altor state UE.

Conform legislaţiei de la Berlin, toate partidele politice trebuie să atingă pragul de 5% din opţiunea votanţilor, pentru a accede în camera inferioară a Bundestagului.

×
Subiecte în articol: germania, berlin euro
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close