Antena 3 CNN Externe Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire. 42 de ani de la primul pas al omului pe Lună

Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire. 42 de ani de la primul pas al omului pe Lună

Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire. 42 de ani de la primul pas al omului pe Lună
Sursa foto: Foto: Mediafax
20 Iul 2011   •   08:53
Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire. Se împlinesc 42 de ani de când astronautul american Neil Armstrong a rostit aceste cuvinte, în momentul în care a devenit primul om ce a pus piciorul pe Lună. După atâtea decenii, mai multe ţări vor să recucerească astrul selenar.

Pe 20 iulie 1969, misiunea Apollo 11 făcea istorie. Astronautul Neil Armstrong devenea primul om care a pus piciorul pe lună. Colegul său, Edwin Buzz Aldrin, l-a urmat la scurt timp.

Prima aselenizare a durat doar două ore jumătate, timp în care cei doi astronauţi au recoltat pietre de pe solul lunar, au făcut mai multe teste şi au înfipt steagul Statelor Unite. Erau urmăriţi cu emoţie de colegul lor, Michael Collins, şi de întregul centru de control al NASA. La întoarcerea pe Pământ, au fost întîmpinaţi ca nişte eroi.



După aselenizare, au fost multe voci care au susţinut că de fapt misiunea nu a ajuns pe Lună şi totul a fost o farsă pusă la cale de oficialii americani, pentru a câştiga cursa spaţială în competiţia cu Uniunea Sovietică. NASA a negat cu vehemenţă teoriile conspiraţioniste.

În total, pe Lună au pus piciorul 12 oameni. O reuşită a programului spaţial american, care trece astăzi printr-o perioadă dificilă.

Pentru că naveta Atlantis va fi scoasă din uz la întoarcerea din actuala misiune, americanii vor zbura pe orbită o bună perioadă cu Soyuzul rusesc.

Planurile de viitor sunt îns
ă măreţe. NASA vrea să ajungă din nou pe Lună, să instaleze acolo o bază permanentă, iar pe termen lung intenţionează să trimită primii pameni pe planeta Marte.
 


×
Subiecte în articol: Luna
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close