Antena 3 CNN Externe Un pastor american incendiază exemplare de Coran în semn de protest: America este ultima ţară cu adevărată libertate de exprimare

Un pastor american incendiază exemplare de Coran în semn de protest: America este ultima ţară cu adevărată libertate de exprimare

Un pastor american incendiază exemplare de Coran în semn de protest: America este ultima ţară cu adevărată libertate de exprimare
Sursa foto: Foto: VideoNews
30 Apr 2012   •   14:06

Un pastor american din Florida a ars exemplare de Coran şi o reprezentare a profetului Mahomed, în semn de protest faţă de încarcerarea în Iran a unui pastor creştin, a anunţat presa locală, relatează AFP.
   
Aproximativ 20 de persoane au asistat la acest gest, transmis în direct pe Internet şi efectuat de Biserica pastorului integrist Terry Jones sâmbătă, la Gainsville, în Florida, potrivit ediţiei de duminică a cotidianului The Gainsville Sun.

O înregistrare video a scenei a fost publicată pe YouTube de către susţinători ai pastorului reuniţi în grupul "Stand Up America Now". Din înregistrare reiese cum pastorul Terry Jones este filmat în timp ce îndeamnă la protejarea Constituţiei americane şi elogiază SUA ca fiind ultima flacără a speranţei şi ultima ţară din lume unde există cu adevărat libertatea de exprimare.
   
Potrivit jurnalului, Pentagonul a efectuat presiuni asupra pastorului să nu ardă exemplarele de Coran, temându-se de repercusiuni asupra trupelor americane staţionate în străinătate, însă Terry Jones a ţinut să îşi respecte planul, cu scopul de obţine eliberarea lui Youcef Nadarkhani, un pastor creştin deţinut în Iran.
  
În martie 2011, asistentul lui Terry Jones a ars deja un exemplar de Coran şi a difuzat scena pe Internet. Imaginile au provocat violenţe în nordul Afganistanului, în cursul cărora au fost ucise 12 persoane.
   
Youcef Nadarkhani a fost arestat în octombrie 2009 şi condamnat la moarte în septembrie 2010 pentru că s-a convertit la creştinism la vârsta de 19 ani, în pofida shariei, în vigoare în Iran.
   
În prezent în vârstă de 34 de ani, el este pastroul unei mici comunităţi evanghelice, cunoscută sub numele "Biserica Iranului". Curtea Supremă iraniană a anulat acest verdict în iulie 2011 şi a retrimis cazul în faţa unui tribunal din Rasht, în provincia Gilan, de unde este originar pastorul.
   
Cel de al doilea proces împotriva sa a avut loc în septembrie 2011, însă verdictul nu a fost anunţat public.
   
Mai multe ţări occidentale, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Franţa se tem că acesta va fi executat în curând.




×
Subiecte în articol: pastor Coran protest crestinism
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close