Antena 3 CNN Externe Un portavion american se îndreaptă spre Siria. Rusia a trimis o navă de supraveghere informatică spre coastele siriene

Un portavion american se îndreaptă spre Siria. Rusia a trimis o navă de supraveghere informatică spre coastele siriene

Un portavion american se îndreaptă spre Siria. Rusia a trimis o navă de supraveghere informatică spre coastele siriene
de M.T.    |    02 Sep 2013   •   18:04

Un portavion american desfăşurat de mai multe luni în Marea Omanului se deplasează în direcţia Siriei, spre Marea Roşie, chiar dacă nu a primit încă ordinul de a participa la eventuale atacuri americane, a transmis luni postul de televiziune ABC News, potrivit AFP, citată de Mediafax.

USS Nimitz, un portavion cu propulsie nucleară, trebuia să revină la baza sa din Everett, statul Washington, dar a primit ordinul să rămână în regiune.

Cu toate acestea, nicio misiune deosebită nu i-a fost încredinţată, iar responsabili ai apărării au vorbit despre „o poziţionare prudentă”.

Prezenţa portavionului USS Nimitz în zonă a fost confirmată pentru AFP de un responsabil din cadrul Pentagonului, dar acesta nu a oferit alte detalii: „Păstrăm toate opţiunile deschise, menţinând nave suplimentare în regiune”.

SUA au desfăşurat în Mediterana Orientală o navă de transport de tip amfibie, capabilă să transporte câteva elicoptere şi sute de militari ai marinei militare, pe lângă cele cinci distrugătoare deja poziţionate pentru eventuale atacuri împotriva Siriei, a comunicat duminică un responsabil american.

Cele cinci distrugătoare - USS Stout, USS Mahan, USS Ramage, USS Barry şi USS Gravely - patrulează în apropierea coastelor siriene, gata să lanseze rachetele Tomahawk pe care le au la bord, în eventualitatea unui ordin dat de preşedintele Barack Obama.

În acelaşi timp, Rusia a trimis o navă de supraveghere informatică spre coastele siriene, a anunţat, luni, o agenţie rusă, potrivit Mediafax.

Nava de „război informatic" SSV-201 Proazovie a plecat duminică seara de la Sevastopol, un port ucrainean în care se află baza Flotei ruse a Mării Negre, „în vederea unei misiuni în estul Mediteranei", a declarat o sursă militară pentru agenţia Interfax.

Această navă nu se va alătura grupului de nave de război aparţinând Marinei ruse, deja aflate în regiune, a adăugat aceeaşi sursă, explicând că nava de tip SSV-201 va raporta despre activităţile întreprinse direct Statului Major al forţelor armate ruse.

Rusia menţine o prezenţă constantă a mai multor nave de război în estul Mediteranei, unde acestea se succed de la începutul crizei siriene, în urmă cu doi ani şi jumătate.

Principalul susţinător al regimului de la Damasc, căruia îi furnizează armament, Rusia exploatează din perioada sovietică o bază militară în portul Tartous, la aproximativ 220 de kilometri nord-vest de Damasc.

×
Subiecte în articol: Siria portavion SUA Rusia Siria criza Siria
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close