Antena 3 CNN Externe Un primar recunoaște că este homosexual și e gata să candideze la președinție

Un primar recunoaște că este homosexual și e gata să candideze la președinție

Un primar recunoaște că este homosexual și e gata să candideze la președinție
28 Mai 2018   •   16:07

Robert Biedron este una dintre cele mai tinere vedete politice ale Poloniei. Este ateu în probabil cea mai catolică țară din Europa și singurul politician homosexual declarat deschis. Și acum el este privit ca un posibil candidat la președinției Poloniei.

„Sunt un visător. M-am născut într-o parte foarte tradițională, conservatoare din Polonia. Sunt gay și ateu, nu a fost ușor pentru mine“, spune dl Biedron, primarul din Slupsk, un oras la 18 km de coasta Mării Baltice a țării.

Este vorba de unul dintre liderii unei noi mișcări politice progresiste care se organizează, scrie BBC.

Un fost președinte polonez, Aleksander Kwasniewski, l-a îndemnat să candideze la președinție in 2020. Sondajele de opinie l-au pus al treilea în spatele candidatului popularilor, Andrzej Duda, și a fostulului prim-ministru și actualul președinte al Consiliului European, Donald Tusk.

"Bătut pe stradă"

Un fost activist de stânga pentru drepturile homosexualilor, în vârstă de 42 de ani, Robert Biedron a devenit primul deputat homosexual declarat în Polonia în 2011, iar apoi primarul din Slupsk în 2014.

"Ca deputat, am fost bătut de patru sau cinci ori pe stradă", spune el.

"Acum, toți zâmbesc și mă salută." Câteva minute mai târziu, un bărbat face exact asta. Primarul atrage atenția că acum câțiva ani lucrurile ar fi fost diferite.

„Probabil ar fi spus «poponarule», sau ar fi scuipat spre mine. Astăzi, ei spun «Bună dimineața, domnule primar», iar acest lucru este un semn de schimbare.“

×
Subiecte în articol: Polonia
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close