Antena 3 CNN Externe Un raport secret al serviciilor de informaţii ruse dă peste cap planurile Al-Qaida. Navele din Marea Mediterană, vizate de atacuri sinucigaşe

Un raport secret al serviciilor de informaţii ruse dă peste cap planurile Al-Qaida. Navele din Marea Mediterană, vizate de atacuri sinucigaşe

Un raport secret al serviciilor de informaţii ruse dă peste cap planurile Al-Qaida. Navele din Marea Mediterană, vizate de atacuri sinucigaşe
Sursa foto: Foto: theguardian.com
26 Feb 2015   •   13:14

Reţeaua teroristă Al-Qaida a înfiinţat o unitate maritimă pentru a ataca ţinte din Marea Mediterană, potrivit unui raport confidenţial al serviciilor de informaţii ruse FSB, citat de The Guardian.

Potrivit acestui raport, Al-Qaida în Maghrebul Islamic a înfiinţat o echipă formată din 60 de atentatori sinucigaşi care să amplaseze mine sub nave şi să folosească ambarcaţiuni mici şi rapide pentru atacuri kamikaze.
   
Raportul este datat în februarie 2011 şi pretinde că mişcarea vrea să îşi sporească prezenţa în Spania, Italia, Franţa, Marea Britanie şi Germania, precum şi în Maroc, Algeria, Libia, Mauritania, Senegal, Niger, Nigeria, Ciad Somalia şi Kenya.
   
Unul dintre scopurile sale este acela de a a-şi spori atacurile în Marea Mediterană, potrivit FSB. "Pentru a-şi atinge scopurile, a fost înfiinţată Unitatea de Marină: aceasta include agenţi sinucigaşi antrenaţi în diferite tehnici de sabotaj submarine (precum ataşarea unor mine de coca unei navei) şi folosirea unor ambarcaţiuni mici sau rapide ca bombe plutitoare împotriva ţintelor marine", afirmă documentul.
   
Al-Qaida a mai folosit şi înainte astfel de tactici.

O ambarcaţiune de mici dimensiuni plină cu expolizibil a intrat în distrugătorul american USS Cole în Yemen în 2000, provocând moartea a 17 marinari. Dar în ultimii patru ani nu au fost înregistrate atacuri amfibie, iar raportul s-ar putea baza mai mult de zvonuri decât pe fapte.

×
Subiecte în articol: raport marea mediterana
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close