Antena 3 CNN Externe Un sistem solar cu şapte planete, descoperit de oamenii de ştiinţă

Un sistem solar cu şapte planete, descoperit de oamenii de ştiinţă

Un sistem solar cu şapte planete, descoperit de oamenii de ştiinţă
Sursa foto: Foto: nasa.gov
25 Aug 2010   •   10:03

Un sistem solar cu şapte planete care orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui a fost descoperit recent de oamenii de ştiinţă. Sistemul solar se află la 127 de ani lumină în constelaţia Hydrus, informează The Telegraph.

Potrivit astronomilor, acesta este cel mai mare sistem solar descoperit până în prezent. Cercetătorii au confirmat prezenţa a cinci planete şi susţin că au dovezi clare care demonstrează existenţa altor două. Distanţa dintre planete şi steaua în jurul căreia orbitează este asemănătoare cu cea din sistemul nostru solar, spun oamenii de ştiinţă.

?Acesta este cel mai mare sistem solar descoperit până în prezent, cu cele mai multe planete. Este o descoperire remarcabilă care evidenţiază faptul că intrăm într-o nouă etapă: cea a studiului sistemelor planetare complexe şi nu doar a planetelor individuale?, a declarat doctorul Christophe Lovis, liderul echipei de cercetători de la Observatorul Sud-European.

?Studiile referitoare la mişcare planetelor în noul sistem solar au dezvăluit interacţiuni gravitaţionale complexe, ceea ce le-a permis oamenilor de ştiinţă să descopere informaţii despre evoluţia pe termen lung a sistemului?, a adăugat cercetătorul.

Planetele din noul sistem solar orbitează în jurul unei stele numite HD 10180, aflată la 127 ani lumina în constelatia Hydrus. Cinci dintre planete sunt asemănătoare planetei Neptun şi au de 13 până la 25 de ori masa Pământului. Potrivit oamenilor de ştiinţă, sistemul cuprinde şi o planetă mai mare, similară cu Saturn, precum şi una cu o masă de aproximativ 1,4 ori mai mare faţă de cea a Terrei.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: sistem solar planeta Terra
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close