Antena 3 CNN Externe Un soldat sovietic, dispărut în Afganistan, a fost găsit după 33 de ani

Un soldat sovietic, dispărut în Afganistan, a fost găsit după 33 de ani

Un soldat sovietic, dispărut în Afganistan, a fost găsit după 33 de ani
06 Mar 2013   •   12:50

Un veteran de război, dispărut în timpul invaziei sovietice din Afganistan, în 1980, a fost găsit 33 de ani mai târziu.

Soldatul dispărut, Bakhretdin Khakimov, a trăit o viaţă seminomadă în Afganistan, pe parcursul a trei decenii, după ce a fost rănit în timpul luptelor. El şi-a schimbat numele în Sheikh Abdullah şi a fost găsit recent, trăind alături de localnicii din Herat, o provincie din vestul Afganistanului.

Comitetul Veteranilor Ruşi l-a depistat pe Abdullah după un an de cercetări în regiune. Comitetul a aflat că el a fost salvat şi tratat de către localnici, iar apoi a urmat o carieră de nutriţionist vegetarian, după cum relatează RIA Novosti.

În timpul invaziei sovietice din 1980, 256 de soldaţi au fost daţi dispăruţi şi despre mulţi dintre ei se crede că au o nouă viaţă în Afganistan, sub identităţi false.

"Sunt convins că mulţi dintre ei sunt încă în viaţă, dar le este frică să ne contacteze", a declarat vicepreşedintele Comitetului Veteranilor, Alexander Lavrentyev, pentru New York Times.

Acesta a explicat că foştii militari se tem de eventualele pedepse pentru dezertare în timpul războiului.
În 2006, soldatul ucrainean Gennady Tseuma a recunoscut public şi a povestit cum a pornit o altă viaţă printre afgani, după ce a fost luat prizonier de către luptătorii mujahedini.

"Mi-au spus: Ai de ales. Dacă vrei să rămâi în viaţă,  devii musulman şi rămâi aici. Dacă nu, te vom ucide! Am fost de acord să cooperez şi am decis să trăiesc", a spus Tseuma, care a adoptat numele islamic Nik Mohammed.

×
Parteneri
Raisa, fetiţa de 2 ani dispărută ieri din fața casei, a fost găsită moartă
x close