Antena 3 CNN Externe Un spion canadian a vândut informaţii clasificate ruşilor pentru 72.000 $

Un spion canadian a vândut informaţii clasificate ruşilor pentru 72.000 $

Un spion canadian a vândut informaţii clasificate ruşilor pentru 72.000 $
01 Feb 2013   •   15:09

Un ofiţer naval canadian este acuzat că a primit 72.000 de dolari, în schimbul unor informaţii secrete furnizate agenţilor ruşi, anunţă CBC Canada.

Sublocotenentul Jeffrey Paul Delisle, care lucra la Centrul de Informaţii al Marinei Canadiene din Halifax, a fost arestat în ianuarie 2012, fiind acuzat de spionaj. În octombrie, el a pledat vinovat în faţa unei instanţe din cadrul Curţii Federale.

Reprezentantul Procuraturii, Lyne Decarie, susţine că între 2007 şi 2011, ofiţerul a primit în tranşe, din partea unor agenţi ruşi, suma totală de 71.817 dolari.

Verdictul în cazul Delisle va fi pronunţat după două zile de audieri în faţa instanţei, care au debutat joi.
Acuzaţiile cu care se confruntă fostul militar canadian intră sub incidenţa legii de Securitate a Informaţiilor, adoptată în decembrie 2001, după atacurile teroriste din SUA. Dacă va fi găsit vinovat, Delisle riscă o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă.

Conform procurorilor, Jeffrey Paul Delisle, a înmânat ruşilor materiale descărcate din sistemul computerizat central al Centrului Special de Informaţii Trinity, care împarte date specifice cu alte servicii de informaţii din lume.
Potrivit rechizitoriului, Delisle primea 3000 de dolari pe lună, în schimbul acelor date, care includeau informaţii militare, dar şi elemente despre crima organizată sau despre viaţa personală a unor politicieni.

El a devenit suspect în 2011, când s-a întors dintr-o vacanţă din Brazilia şi a declarat autorităţilor vamale canadiene că are asupra sa 10.000 de dolari, bani cash. Ulterior s-a descoperit că  alţi 40.000 de dolari se aflau disponibili pe numele său, pe mai multe carduri bancare.

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close