Antena 3 CNN Externe Un spray nazal ar putea preveni sinuciderile din armata americană. Un soldat îşi ia viaţa în fiecare zi

Un spray nazal ar putea preveni sinuciderile din armata americană. Un soldat îşi ia viaţa în fiecare zi

Un spray nazal ar putea preveni sinuciderile din armata americană. Un soldat îşi ia viaţa în fiecare zi
Sursa foto: Foto: businessinsider.com
22 Aug 2012   •   18:39

Armata americană finanţează un program ştiinţific iniţiat cu scopul de a crea un spray hormonal care ar putea să prevină apariţia tendinţelor suicidare, informează lefigaro.fr.
   
O sinucidere pe zi

Soldaţii americani care îşi pun capăt zilelor nu au fost niciodată atât de numeroşi - armata SUA are o medie de o sinucidere pe zi. Pentru a lupta împotriva acestui flagel care îi decimează trupele - numărul sinucigaşilor a depăşit în premieră numărul soldaţilor morţi în luptă -, armata americană a încredinţat cercetătorilor săi misiunea de a pune la punct un spray menit să îi împiedice pe soldaţi să se sinucidă. Noua "armă" terapeutică ar putea fi utilizată şi pentru tratarea depresiei şi a tulburărilor bipolare de care suferă soldaţii americani, dar şi pacienţii civili.
   
Abordări terapeutice pentru cei afectaţi de sindromul posttraumatic şi sinucigaşi

Medicul Michael Kubek, de la Indiana University School of Medicine, va coordona cercetările, finanţate pe o perioadă de trei ani de Departamentul pentru Apărare american, cu 3 milioane de dolari.

Numeroasele lucrări ale lui Michael Kubek despre TRH (hormonul de eliberare de tirotropină) au captat atenţia fostului director pentru sănătate publică din marina americană, care căuta noi abordări terapeutice contra sindromului posttraumatic şi a sinuciderilor din rândul soldaţilor.

Acest hormon al hipotalamusului regularizează funcţionarea tiroidei, care se poate afla la originea tulburărilor de dispoziţie. De exemplu, depresia este un simptom frecvent la pacienţii care suferă de hipotiroidie.
   
Ce afecţiuni ar mai putea fi tratate cu TRH

Anxietatea, schizofrenia şi depresia sunt alte boli pe care TRH ar putea să le trateze, aşa cum o arată numeroase studii publicate în ultimii 20 de ani.

Din păcate, acest hormon, administrat prin perfuzii sau sub forma unor pastile, este descompus rapid în organism - în doar cinci minute - şi ajunge cu dificultate la creier, întrucât este blocat de bariera hematoencefalică, filtrul care separă circulaţia sangvină de lichidul care protejează creierul (lichidul cefalorahidian).

Un alt mod de administrare a TRH este injectarea directă în măduva spinării, însă este o procedură deloc practică şi dureroasă. O soluţie alternativă constă în modificarea hormonului pentru a obţine derivate mai rezistente, precum taltirelina, disponibilă în Japonia, din 2000, sub forma unor comprimate, folosite pentru tratarea unei maladii neurodegenerative a cerebelului.
   
La rândul său, medicul Michael Kubek s-a orientat spre o altă metodă de a ajunge la creier, mai rapidă şi non-invazivă: pe cale nazală. Moleculele absorbite de mucoasa nazală ajung rapid la creier prin nervii olfactivi şi trec de bariera hematoencefalică. În plus, neurobiologul american s-a folosit de nanoparticule biodegradabile (pe bază de polilactide) ca vectori protectori ai TRH, cu scopul de a obţine cantităţi mai mari din acest produs în creier, pentru a avea o eficienţă mai bună.

Savanţii americani au testat deja cu succes "un tip de farmacologie complet nouă" pentru a trata epilepsia, pe şoareci, iar hormonul THR a fost capabil să acţioneze eficient contra convulsiilor.

Spray-ul ar induce aproape instantaneu starea de calm   

În cazul soldaţilor americani, TRH ar putea fi folosit ca un medicament de criză pentru a contracara rapid eventualele idei suicidare, inducând aproape instantaneu starea de calm şi o uşoară euforie. Totuşi, aceşti aerosoli nu au ambiţia de a se putea substitui terapiilor actuale, ci mai degrabă să le completeze.

"Spray-ul nazal ar putea să stabilizeze pacienţii imediat şi să ofere timpul de care este nevoie pentru ca antidepresivele să îşi facă treaba", a spus Michael Kubek, în condiţiile în care medicamentele tradiţionale contra depresiei devin eficiente abia începând cu a doua săptămână de la debutul tratamentului.
   
Punerea la punct a acestui vaporizator inovator urmează să se facă pe parcursul unui an, în colaborare cu farmacologi americani şi israelieni, şi va fi urmată de teste pe oameni, la Universitatea Purdue din statul american Indiana.
   


×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close