Antena 3 CNN Externe Un submarin nuclear britanic şi unul francez s-au ciocnit, în Oceanul Atlantic

Un submarin nuclear britanic şi unul francez s-au ciocnit, în Oceanul Atlantic

Un submarin nuclear britanic şi unul francez s-au ciocnit, în Oceanul Atlantic
Sursa foto: submarin
16 Feb 2009   •   08:22

Un submarin nuclear britanic şi unul francez s-au ciocnit, la începutul acestei luni, în Oceanul Atlantic. În urma coliziunii, a existat riscul ca cele două submarine să se scufunde şi să emită scurgeri radioactive, anunţă The Sun.
Atât submarinul Marinei Regale britanice, HMS Vanguard şi Le Triomphant, ce aparţine Marinei franceze transportau rachete nucleare. La bordul celor două submarine erau aproximativ 250 de marinari. Incidentul s-a petrecut la începutul lunii, însă nu a fost făcut public până în prezent.
O sursă din cadrul Marinei britanice a declarat: "Consecinţele potenţiale sunt de neînchipuit. Este improbabil să fi avut loc o explozie nucleară. Dar o scurgere radioactivă era posibilă. Mai rău, puteam pierde echipajul şi focoasele. Ar fi fost un dezastru naţional".
În momentul coliyiunii, cele două submarine erau în misiuni separate. A utorităţile au început o anchetă, iar reprezentanţii ministerului britanic al Apărării au susţinut că nu au fost încălcate normele securităţii nucleare. Aceştia nu au făcut alte declaraţii referitoare la operaţiunile submarinelor.
Cele mai multe dintre navele de război sunt echipate cu sonare. Sonarele sunt sunt aparate care localizează submarinele pe baza undelor sonore. Însă, din cauza dezvoltării tehnologiei antisonar este posibil ca nici unul dintre cele două submarine să nu-l fi detectat pe celălalt.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: coliziune oceanul Atlantic
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close