Antena 3 CNN Externe Una din cele mai cunoscute regine a ABDICAT! Fiul ei va urca pe tron şi va conduce ţara

Una din cele mai cunoscute regine a ABDICAT! Fiul ei va urca pe tron şi va conduce ţara

Una din cele mai cunoscute regine a ABDICAT! Fiul ei va urca pe tron şi va conduce ţara
de O.P.    |    29 Ian 2013   •   06:36
Olanda îşi schimbă suveranul! Regina Beatrix a anunţat, ieri seară, că abdică în favoarea fiului său mai mare, Willem Alexander, Prinţ de Orania.

Acesta va urca pe tron la 30 aprilie şi va deveni primul monarh de sex masculin al Olandei din 1890. Soţia sa, viitoarea regină Maxima, este de origine argentiniană.



Regina Beatrix, care va împlini în curând 75 de ani, se numără printre monarhii europeni cu cea mai mare vechime. Gestul său nu este fără precedent: mama sa, regina Iuliana, a abdicat şi ea pentru a-i ceda coroana, tot la 30 aprilie, în 1980. Anunţul de ieri a fost, totuşi, neaşteptat.


"Abdic nu pentru că obligaţiile funcţiei ar fi devenit prea grele pentru mine, ci pentru că sunt convinsă că răspunderea ţării noastre trebuie să treacă în mâinile unei noi generaţii", a declarat Regina Beatrix.




Suverana olandeză este foarte respectată iar discursul său a fost urmat de elogii venite atât de la oamenii politici, cât şi de la simplii cetăţeni.

Prinţul moştenitor Willem Alexander este şi el iubit de viitorii supuşi. Dar, în opinia experţilor, mai are de lucru pentru a deveni la fel de popular ca mama sa. Mai ales că biografia sa are şi unele aspecte mai puţin regeşti.

Viitorul rege este poreclit de olandezi "prinţul Pils", aceasta fiindcă se zvonea că era un mare amator de bere. Nevasta lui Willem este destul de controversată, pentru că este fiica unui fost general din dictatura militară argentiniană.


Vestea din Olanda a avut, de altfel, mare răsunet şi în Argentina. Deşi ţara este, dintotdeauna, republică, oamenii se bucură că o compatriotă a lor va deveni regină.


În vârstă de 45 de ani, viitorul rege are licenţă de pilot şi este membru al Comitetului Internaţional Olimpic. Fratele său mai mic, prinţul Johann Friso, este în comă de aproape un an, în urma unui accident la schi.

×
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close