Antena 3 CNN Externe "Unchiul sărac" bin Laden purta pălării de cowboy şi era preocupat de grădinărit

"Unchiul sărac" bin Laden purta pălării de cowboy şi era preocupat de grădinărit

"Unchiul sărac" bin Laden purta pălării de cowboy şi era preocupat de grădinărit
Sursa foto: Foto: theweek.com
09 Iul 2013   •   18:23

Osama bin Laden ducea o viaţă solitară şi frugală în ultima sa ascunzătoare, în Pakistan, ieşea să ia aer purtând o pălărie de cowboy şi mânca ciocolată, din când în când, pentru a-şi reface moralul, dezvăluie apropiaţi de-ai săi citaţi într-un raport publicat de presa pakistaneză şi preluat de AFP.
   
Postul qatarian Al-Jazeera a difuzat pe site, luni seara târziu, raportul final al Comisiei pakistaneze de anchetă însărcinată să stabilească modul în care liderul reţelei teroriste Al-Qaida, la vremea aceea considerat cel mai căutat om din lume, a putut să trăiască fără griji timp de aproape zece ani în Pakistan, până la raidul unui comando american care l-a ucis pe 2 mai 2011 la Abbottabad, un oraş-garnizoană, în nordul ţării.

Pakistanul este acuzat că a făcut joc dublu în urmărirea lui Osama ben Laden

Deşi raportul acuză armata şi puternicele servicii pakistaneze de informaţii de o "complacere" ce i-a permis lui bin Laden să se ascundă timp de un deceniu în Pakistan, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, şi deşi denunţă raidul american drept un "act de război", el dezvăluie totodată detalii uimitoare şi insolite despre viaţa dusă zilnic de liderul Al-Qaida la sfârşitul vieţii sale.
   
Mărturiile soţiilor lui bin Laden şi ale celor două gărzi de corp care locuiau împreună cu el, în Pakistan, prezintă un bărbat care trăia modest, nu primea nicio vizită şi îşi cultiva legumele, fiind atent să nu trezească suspiciuni cu privire la prezenţa sa.
   
Bin Laden a fugit din Afganistan imediat în urma intervenţiei militare occidentale, la sfârşitul lui 2011, şi s-a refugiat în Pakistanul vecin. În perioada 2003-2005, el a rămas într-o reşedinţă la Haripur, un orăşel la nord de Islamabad, după care s-a mutat puţin mai la nord, la Abbottabad, într-o casă nouă, situată la nici un kilometru de cea mai mare academie militară din ţară.
   
"Atunci când OBL (Osama ben Laden) se deplasa pe teren (în reşedinţa sa din Abbottabad), purta o pălărie de cowboy pentru ca să nu fie detectat de sus", se arată în voluminosul document. Dacă se îmbolnăvea, ben Laden se îngrijea urmând principiile "medicinei arabe tradiţionale". Iar atunci când devenea prea melancolic îşi refăcea moralul mâncând "ciocolată şi un măr".
   
Când a fost eliminat, "Şeicul" locuia împreună cu trei dintre soţiile sale, aproximativ zece copii şi nepoţi, cele două gărzi de corp, plătite fiecare cu puţin peste 90 de dolari pe lună, şi familiile lor.
   
Fiicele familiei erau constrânse, încă de la vârsta de trei ani, la o segregare strictă - "purdah" -, care împiedică femeile, de exemplu, să vadă bărbaţi, inclusiv la televizor.
   
Clanul bin Laden trăia separat de familiile gărzilor de corp Abrar şi Ibrahim, doi fraţi pashtuni care au crescut în Kuwait şi care îi gestionau traiul cotidian la Abbottabad, unde erau numiţi Arshad şi Tariq Khan. Familiile lor nu ar fi ştiut, mult timp, că erau vecine cu liderul Al-Qaida.
   
Într-o zi, fiica mai mare a lui Ibrahim, Rahma, i-a întrebat pe părinţii săi de ce "unchiul care locuieşte deasupra nu se duce deloc la piaţă".

Tatăl ei a inventat o poveste şi i-a spus că "marele om" despre care este vorba este pur şi simplu prea sărac să-şi poată cumpăra ceva şi, deci, nu are niciun interes să meargă la piaţă, se arată în raport. Fata l-a numit imediat pe ben Laden "Miskeen Kaka", adică "unchi sărac".
   
Însă, "într-o zi, pe când (familia) se uita la (televizor, pe postul) Al-Jazeera, o fotografie cu Osama (ben Laden) a apărut pe ecran, iar Rahma l-a recunoscut imediat pe ?Miskeen Kaka? de deasupra", notează raportul.

Luat la întrebări de membrii familiei, garda de corp Ibrahim a fost nevoită să îi mărturisească soţiei că "unchiul sărac" era chiar Osama bin Laden. Acest lucru s-a petrecut cu cinci luni înaintea eliminării liderului Al-Qaida.

×
Subiecte în articol: pakistan
Parteneri
Rezultatele anchetei în cazul pacienților morţi la Spitalul Pantelimon
x close