Antena 3 CNN Externe Ungaria. A fost inaugurată prima parte a centrului de stocare a deşeurilor nucleare

Ungaria. A fost inaugurată prima parte a centrului de stocare a deşeurilor nucleare

Ungaria. A fost inaugurată prima parte a centrului de stocare a deşeurilor nucleare
06 Oct 2008   •   21:08

Primele instalţii pentru centrul de stocare a deşeurilor nucleare din Ungaria au fost inaugurate, luni, la Bataapati, localitate amplasată la 180 kilometri sud-vest de Budapesta. Această inaugurare reprezintă prima etapă în construirea primului centru de stocare a deşeurilor nucleare din Ungaria, care va fi dat în folosinţă în 2010.
"Centrul naţional de stocare a deşeurilor nucleare de la Bataapati va oferi cel mai înalt nivel de securitate garantat de actuala tehnologie", a declarat preşedintele Academiei Naţionale pentru Ştiinţe (MTA), Jozsef Palinkas, citat de AFP.
Contrucţia finală va include patru reactoare şi va dispune de un depozit subteran, săpat într-un bloc de granit, în interiorul căruia vor fi stocate deşeurile radioactive, provenite din centrala nucleară din Paks. Aceasta produce, anual, între 160 şi 170 de metri cubi de deşeuri nucleare.
Proiectul este finanţat din contribuţiile anuale ale întreprinderilor care produc deşeuri nucleare, iar costurile acestuia se ridică la 38 de miliarde de forinţi (152 de milioane de euro).
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ungaria centrala nucleara
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close