Antena 3 CNN Externe Ungaria a mărit cu 50% pensiile victimelor Holocaustului

Ungaria a mărit cu 50% pensiile victimelor Holocaustului

Ungaria a mărit cu 50% pensiile victimelor Holocaustului
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    03 Ian 2013   •   09:29

Guvernul ungar condus de conservatorul Viktor Orban, criticat adesea de opoziţie şi comunitatea evreiască pentru poziţia sa "relaxată" faţă de antisemitism, a crescut, de la 1 ianuarie, cu 50% pensiile acordate victimelor Holocaustului comis de nazişti împotriva evreilor, informează AFP.

Această măsura, anunţată în decembrie, va fi urmată de o altă creştere similară a acestor, în 2014, mărirea variind între 17 şi 100 de euro pe lună, în funcţie de vârstă.

De această pensie mărită beneficiază un număr tot mai mic de persoane, între 7.000 şi 8.000 în prezent, având în vedere vârsta înaintată a puţinilor supravieţuitori, în timp ce comunitatea evreiască din Ungaria, în ansamblul ei, are aproximativ 100.000 de membri.

Preşedintele Asociaţiei comunităţilor evreieşti din Ungaria, Peter Feldmajer, consideră această creştere a pensiilor o "măsură foarte pozitivă", chiar dacă "rămân multe de făcut".

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu complicitatea regentului ungar, amiralul Miklos Horthy, şi a şefului mişcării naziste Crucea cu săgeţi, Ferenc Szalasi, aproximativ 450.000 de evrei unguri au fost deportaţi şi asasinaţi. Dacă li se adaugă evreii asasinaţi în Ungaria, este vorba de aproximativ 600.000 de victime.

El şi-a exprimat mulţumirea şi faţă de crearea de către Guvernul ungar, tot începând de la 1 ianuarie, a unui Comitet pentru organizarea comemorării în 2014 a 70 de ani de la Holocaust, deportările de evrei din Ungaria începând în 1944.
   



×
Subiecte în articol: Ungaria Viktor Orban Holocaust
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close