Antena 3 CNN Externe Ungaria va încheia un nou acord de gaz cu Rusia în această vară

Ungaria va încheia un nou acord de gaz cu Rusia în această vară

Ungaria se așteaptă să încheie un nou acord cu Rusia în această vară, care ar furniza țării încă 700 de milioane de metri cubi de gaz, a declarat vineri prim-ministrul Viktor Orban.

Ungaria va încheia un nou acord de gaz cu Rusia în această vară
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    29 Iul 2022   •   18:29

”Negociem cu rușii... Acest acord poate fi semnat în timpul verii și atunci vom fi în siguranță”, a spus el. ”Ungaria va avea suficient gaz”.

Noul acord ar urma să vină în continuarea altuia de 15 ani cu compania rusă Gazprom, semnat anul trecut, pentru a furniza Ungariei aproximativ 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Anunțul vine după ce ministrul maghiar de externe, Péter Szijjártó, a vizitat Moscova săptămâna trecută pentru a discuta despre un potențial acord cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Lavrov a spus atunci că ”cererea (n.r. - pentru mai mult gaz) Budapestei va fi imediat luată în considerare”.

În prezent, Ungaria este în urmă în urma altor țări membre UE în ceea ce privește încărcarea cu gaz înainte de iarnă. Rezervele țării sunt doar 50% pline, în comparație cu o medie la nivelul întregului bloc de 68%.

Țara este foarte dependentă de energia rusă, aproximativ 80% din gazul său provine din Rusia și se opune oricăror potențiale sancțiuni ale UE asupra gazului rusesc.

×
Subiecte în articol: Ungaria gaz Viktor Orban acord Rusia
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close