Antena 3 Externe Ungaria, atac cu toate armele împotriva sancțiunilor cerute în Parlamentul European

Ungaria, atac cu toate armele împotriva sancțiunilor cerute în Parlamentul European

17 Sep 2018   •   23:41
Ungaria, atac cu toate armele împotriva sancțiunilor cerute în Parlamentul European

Guvernul de la Budapesta va contesta la Curtea de Justiţie a UE votul prin care Parlamentul European a cerut săptămâna trecută sancţiuni împotriva Ungariei, informează MTI şi Reuters. Anunţul a fost făcut luni de Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban. 

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a denunţat miercurea trecută periclitarea valorilor democratice de către Ungaria şi a cerut Comisiei Europene să reacţioneze prin lansarea aşa-numitei proceduri a articolului 7. Forul legislativ al UE a adoptat raportul elaborat de eurodeputata ecologistă Judith Sargentini, care detaliază o listă lungă de preocupări privind încălcarea libertăţilor şi valorilor UE în Ungaria - în presă, în universităţi, împotriva minorităţilor şi a migranţilor, în materie de corupţie şi de independenţă a justiţiei. 

Premierul Orban a replicat că raportul Sargentini "insultă Ungaria şi insultă onoarea naţiunii ungare". 

A fost prima oară când Parlamentul European a cerut Comisiei Europene începerea procedurii împotriva unui stat membru, prevăzută în articolul 7 al Tratatului de la Lisabona. În decembrie anul trecut, Comisia a declanşat din proprie iniţiativă acest demers împotriva Poloniei. 

×
Subiecte în articol: Ungaria sanctiuni

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close