Antena 3 CNN Externe Ungaria ia noi măsuri severe de austeritate, la presiunea UE

Ungaria ia noi măsuri severe de austeritate, la presiunea UE

Ungaria ia noi măsuri severe de austeritate, la presiunea UE
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    23 Apr 2012   •   23:23

Ungaria a anunţat luni că va lua noi măsuri de reducere a deficitului bugetar pentru a evita pierderea unor fondurilor europene de dezvoltare de aproape jumătate de miliard de euro, însă deciziile ar putea fi o nouă lovitură dată creşterii economice, informează Reuters.

Măsurile incluse în versiunea revizuită a planului de convergenţă înaintată Bruxellesului constau în noi taxe pe serviciile de telecomunicaţii şi tranzacţiile financiare, dar şi reduceri ale subvenţiilor pentru medicamente şi ale cheltuielilor ministerelor.

Noile măsuri ar putea echivala cu 2,3% din PIB-ul anului viitor.

În urma noilor măsuri de ajustare şi a scăderii exporturilor în zona euro, economia ungară va stagna în acest an, iar anul viitor va avansa, potrivit estimărilor, cu 1,6%.

Noua taxă pe tranzacţiile financiare, care ar putea fi de 0,1%, va fi aplicată tranzacţiilor corporate, de retail bancar şi poştale.

Taxa din telecomunicaţii va fi aplicată tuturor apelurilor telefonice şi mesajelor text. Guvernul a precizat că noile taxe fac parte din procesul de trecere de la taxarea veniturilor la taxarea consumului.

Premierul ungar Viktor Orban se află la Bruxelles, în încercarea de a debloca negocierile pentru un nou program de asistenţă financiară.

Pe parcursul a doi ani de mandat, Orbam a reuşit să agite pieţele şi să îi îndepărteze pe liderii europeni, prin măsurile neortodoxe adoptate pentru evitarea austerităţii.

Ungaria are nevoie de un nou program preventiv de susţinere financiară din partea FMI şi UE, pentru a ţine sub control costurile împrumuturilor.

În martie, miniştrii de Finanţe din UE au suspendat accesul Ungariei la fonduri de circa 500 de miliarde de euro, din 2013, pentru că ţara nu a reuşit să reducă deficitul bugetar la sub 3% din PIB. Ungaria poate evita acest blocaj dacă va lua măsuri de ajustare fiscală până în iunie.

Obiectivul noilor măsuri de austeritate este reducerea deficitului bugetar cu 155 miliarde de forinţi (689,86 milioane dolari) în acest an şi cu până la 665 miliarde de forinţi anul viitor, în funcţie de veniturile generate de taxa pe tranzacţiile financiare, pentru ca indicatorul să fie menţinut sub 3% din PIB.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close