Antena 3 CNN Externe Ungaria. Mii de persoane au manifestat în semn de susţinere a unui post de radio de opoziţie, privat de frecvenţă

Ungaria. Mii de persoane au manifestat în semn de susţinere a unui post de radio de opoziţie, privat de frecvenţă

Ungaria. Mii de persoane au manifestat în semn de susţinere a unui post de radio de opoziţie, privat de frecvenţă
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
24 Feb 2013   •   20:17

Câteva mii de persoane au manifestat duminică, la Budapesta, în semn de susţinere faţă de postul de radio de opoziţie Klubradio, privat în continuare de frecvenţă, în urma unei decizii a Consiliului presei, apropiat Guvernului conservator condus de Viktor Orban, relatează AFP.
   
"Consiliul presei este simbolul minciunii şi privării de drepturi", a declarat Andras Arato, preşedintele Klubradio. Câteva mii de prsoane, potrivit agenţiei de presă a Guvernului, MTI, au venit să îşi exprime susţinerea faţă de postul de radio, în pofida unei ploi, în capitala ungară.
   
"În urmă cu un an, ne aflam aici pentru a manifesta pentru frecvenţa noastră. După un an, încă nu am primit-o", a adăugat el.
   
O serie de decizii ale justiţiei au dat totuşi dreptul postului Klubradio să îşi recupereze frecvenţa, însă fără rezultat. Consiliul nu a pus încă în aplicare aceste hotărâri.
   
"În 2012, tribunalul a luat decizii în şase rânduri cu privire la contenciosul nostru cu Consiliul presei, iar tribunalul a tranşat în favoarea noastră de şase ori. Acest lucru ilustrează faptul că acest Consiliu nu a fost capabil să se supună propriilor legi", a subliniat Arato.
   
"Şase decizii, dintre care trei fără apel, iar noi nu am putut să ne valorificăm drepturile", a continuat el.
   
Andras Piko, preşedintele asociaţiei care a organizat manifestaţia, a cerut manifestanţilor să semneze o petiţie prin care se cere menţinerea postului de radio.
   
Petiţia reclamă totodată restabilirea reţelei naţionale pierdute de către post şi acordarea frecvenţei sale permanente.
   
Cu un număr de aproximativ 400.000 de ascultători pe zi, Klubradio este al doilea post de ştiri din Ungaria şi al şaselea în privinţa audienţei.
   
Consiliul presei, alcătuit din simpatizanţi ai partidului Fidesz condus de premierul Viktor Orban, a fost creat printr-o lege controversată a presei, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2011.

×
Subiecte în articol: manifestanti opozitie radio
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close