Antena 3 CNN Externe Ungaria iese din rând: "Nu îl putem aresta pe Vladimir Putin!" | Motivul invocat de omul lui Viktor Orban

Ungaria iese din rând: "Nu îl putem aresta pe Vladimir Putin!" | Motivul invocat de omul lui Viktor Orban

Autoritățile de la Budapesta nu îl vor aresta pe președintele rus Vladimir Putin în cazul în care acesta ar intra pe teritoriul Ungariei.

Ungaria iese din rând: "Nu îl putem aresta pe Vladimir Putin!" | Motivul invocat de omul lui Viktor Orban
Sursa foto: Wikipedia / hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Mar 2023   •   15:10

Declarația aparține lui Gergely Gulyas (foto, stânga), șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmit, joi, agențiile de presă internaționale.

Ungaria a semnat şi a ratificat Statutul de la Roma, document în baza căruia a fost înființată Curtea Penală Internațională (CPI).

Lista țărilor semnatare ale Statutului de la Roma poate fi consultată aici.

Însă, în opinia oficialului de la Budapesta, pașii făcuți de țara sa în ceea ce privește Statutul de la Roma nu sunt suficienți pentru a crea obligația unei eventuale arestări a președintelui rus pe teritoriul Ungariei.

Citește și: Rusia avertizează țara care l-ar putea aresta pe Vladimir Putin, dacă acesta va participa aici la un summit internațional

Gulyas susține că Statutul de la Roma nu a fost promulgat în țara sa.

"Ne putem referi la legislația ungară şi, pe baza acesteia, noi nu îl putem aresta pe președintele rus, întrucât statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria", a explicat el.

Oficialul a adăugat că, în opinia sa, "aceste decizii (precum cea a CPI, n.r.) nu sunt 'cele mai fericite', întrucât ele duc lucrurile către escaladare şi nu către pace".

Curtea Penală Internațională a emis, vinerea trecută, un mandat de arestare pe numele președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, acuzat de deportarea ilegală a mii de copii ucraineni în Rusia.

CPI susține că există motive rezonabile pentru a crede că Putin poartă o responsabilitate penală individuală în acest caz.

Rusia nu este parte a Statutului de la Roma și susține că mandatele de arestare emise de CPI nu au forţă juridică pe teritoriul său.

Totuși, decizia CPI ar putea împiedica deplasarea președintelui rus în oricare din cele 123 de state ce recunosc jurisdicția Curții Penale Internaționale.

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close