Antena 3 CNN Externe Ungaria NU mai intervine pentru acoperirea costurilor cauzate de aprecierea francului elveţian

Ungaria NU mai intervine pentru acoperirea costurilor cauzate de aprecierea francului elveţian

Ungaria NU mai intervine pentru acoperirea costurilor cauzate de aprecierea francului elveţian
19 Ian 2015   •   15:37

Statul ungar îşi va asuma doar rolul de mediator între bănci şi persoanele care au credite în franci elveţieni, fără să mai intervină în piaţă, după ce în luna noiembrie a anului trecut guvernul a decis ca împrumuturile în valută să fie convertite în forinţi, a declarat premierul Viktor Orban.

"Cred că acum trebuie să negocieze băncile şi cei care s-au împrumutat în monedă. Guvernul nu poate decât să joace rolul unui mediator", a afirmat Orban", citat de Reuters.
   
Orban a precizat că instanţele din Ungaria au hotărât că aceia care accesează credite în valută trebuie să acopere riscul fluctuaţiilor de curs valutar.
   
Ungaria a fost una dintre cel mai expuse ţări la creditele denominate în franci elveţieni, înainte ca guvernul să impună un schimb valutar fix, mult sub nivelul pieţei, pentru conversia împrumuturilor ipotecare din euro şi franci în forinţi.
   
În luna noiembrie a anului trecut, guvernul ungar a decis că împrumuturile ipotecare în valută, a căror valoare a fost estimată la 10,3 miliarde de euro, vor fi convertite în forinţi. În prezent, totalul creditelor în monedă străină se ridică la 1,7 miliarde de euro. Împrumuturile sunt în cea mai mare parte în franci şi au fost folosite pentru cumpărarea de maşini.
   
Analiştii au apreciat măsura luată în luna noiembrie de către guvernul de la Budapesta, întrucât aceasta a limitat efectele negative ale aprecierii record a francului faţă de monedele naţionale şi de euro.
   
Forintul s-a depreciat cu 16% faţă de franc săptămâna trecută, după ce banca centrală a Elveţiei a renunţat la plafonul minim de 1,2 franci/euro.
   
"Economia Ungaria se confruntă cu un impact limitat în urma aprecierii francului", a declarat un reprezentant al băncii centrale a Ungariei.

×
Subiecte în articol: Viktor Orban Ungaria
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close