Antena 3 CNN Externe Ungaria are la dispoziție o lună pentru a-și rezolva problemele privind statul de drept, altfel i se suspendă fondurile europene

Ungaria are la dispoziție o lună pentru a-și rezolva problemele privind statul de drept, altfel i se suspendă fondurile europene

Comisia Europeană a acordat Ungariei o ultimă lună pentru a răspunde preocupărilor sale cu privire la statul de drept, înainte de a cere guvernelor Uniunii Europene să suspende o parte din fondurile pe care Ungaria le va primi în cadrul bugetului 2021-2027 al blocului comunitar.

Ungaria are la dispoziție o lună pentru a-și rezolva problemele privind statul de drept, altfel i se suspendă fondurile europene
Sursa foto: freeimages.com
de Alexandra Ionescu    |    22 Iul 2022   •   19:40

Noul termen limită face parte dintr-un proces UE, numit „mecanism de condiționalitate”, menit să protejeze interesele financiare ale UE împotriva încălcării statului de drept de către un guvern UE.

Este separat de alte proceduri privind statul de drept pe care UE le-a lansat împotriva Ungariei.

Comisia consideră că banii UE sunt în pericol în Ungaria din cauza a ceea ce ea consideră că este corupție, care poate lua forma unor licitații pentru proiecte finanțate de UE la care participă un singur ofertant, de obicei legat de partidul de guvernământ.

Executivul UE are, de asemenea, îngrijorări cu privire la independența sistemului judiciar, a presei și a organizațiilor neguvernamentale.

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a respins în trecut preocupările UE și SUA cu privire la corupția din Ungaria, dar înalți oficiali maghiari au declarat în ultimele săptămâni că Budapesta este dispusă să colaboreze cu Comisia pentru a rezolva preocupările.

Ungaria s-a oferit săptămâna aceasta să reducă numărul de licitații publice la care participă un singur ofertant la 15%. De asemenea, s-a oferit să permită instanțelor să ordone procurorilor să urmărească cauzele chiar dacă procurorii au decis să nu o facă și să facă procesul de legiferare din Ungaria mai transparent și mai incluziv.

Din cauza preocupărilor sale cu privire la banii bugetului UE, Comisia a lansat „mecanismul de condiționalitate” împotriva Ungariei în aprilie. În cele din urmă, ar putea duce la suspendarea celor 21 de miliarde de euro (21,3 miliarde de dolari) pentru Ungaria din bugetul UE.

Comisia a declarat vineri că l-a mandatat pe comisarul pentru buget Johannes Hahn să informeze Budapesta cu privire la măsurile pe care executivul UE intenționează să le propună guvernelor UE dacă măsurile de remediere ale Ungariei nu sunt adecvate.

Fondurile afectate sunt cunoscute sub denumirea de fonduri de coeziune - pe care țările UE, care sunt mai sărace decât media UE, le primesc pentru a-și dezvolta infrastructura, cum ar fi drumurile și podurile, stațiile de tratare a apei sau transportul.

Un înalt oficial al UE, care a cerut să nu fie numit, a spus că propunerea Comisiei către guvernele UE nu va viza, cel mai probabil, toate fondurile de coeziune pentru Ungaria, deoarece trebuie să fie proporțională cu amploarea problemei.

„Dar va fi o propunere serioasă, nu una simbolică”, a spus oficialul, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, suspendarea fondurilor de coeziune, care se adaugă la subvențiile de 5,8 miliarde de euro din fondul de redresare care sunt încă înghețate, ar fi o lovitură majoră pentru economia maghiară, care suferă de slăbirea monedei, creșterea costurilor de împrumut, creșterea deficitului bugetar și a inflației.

×
Subiecte în articol: Ungaria fonduri europene statul de drept
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close