Antena 3 CNN Externe Ungaria se aşteaptă la întoarcerea masivă a romilor, în urma modificării legii migraţiei în Canada

Ungaria se aşteaptă la întoarcerea masivă a romilor, în urma modificării legii migraţiei în Canada

Ungaria se aşteaptă la întoarcerea masivă a romilor, în urma modificării legii migraţiei în Canada
Sursa foto: Foto: www.flickriver.com
20 Iun 2012   •   22:50

Ungaria se pregăteşte pentru întoarcerea masivă a câtorva mii de romi, care solicitau azil politic în Canada, proces care s-a complicat după modificarea recentă a legii canadiene privind imigraţia, relatează AFP.
   
"Ungaria se pregăteşte pentru întoarcerea masivă a romilor care au părăsit anterior Ungaria pentru a pleca în Canada", a explicat Zoltan Balog, ministrul pentru Resurse Umane, responsabil cu Educaţia, Sănătatea, Sportul şi Afacerile sociale.
   
"Evident, aceste persoane nu se vor întoarce mâine, vom avea deci timp să ne pregătim pentru a remedia această problemă, înainte de introducerea noului sistem canadian, adoptat recent", a adăugat acesta.
   
Zoltan Balog se referă la o modificare recentă a legii canadiene privind imigraţia, Ottawa apreciind că Ungaria este un stat de drept democratic. Cetăţenii ungari nu sunt deci eligibili pentru azil politic pe teritoriul canadian.
   
Potrivit cifrelor ambasadei Hungariei în Canada, este vorba de circa 5.200 de persoane, dintre care 4.500 au formulat o cerere în 2011 şi 700 în 2012. Practic, toţi provin din rândul minorităţii rome în Ungaria.
   
"Viitorul comunităţii rome este aici, în propria lor ţară", a apreciat ministrul ungar.
   
"Este adevărat că este dificil ca un rom să reuşească în Ungaria, dar datorită programelor începute în ultimii ani, dorim să oferim posibilitatea obţinerii unei educaţii şi a unui loc de muncă pentru fiecare. Ungaria este casa noastră comună", a adăugat acesta.
   
Între 600.000 şi 800.000 de persoane fac parte din comunitatea romă a Ungariei, majoritatea locuind în condiţii dificile. Această minoritate este afectată de o rată mare a şomajului şi adesea victimă a discriminării.
  

×
Subiecte în articol: Canada rromi
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close