Antena 3 CNN Externe "Ungaria vrea să fie ca RUSIA". Reacţia DURĂ a Angelei Merkel în faţa premierului ungar Viktor Orban

"Ungaria vrea să fie ca RUSIA". Reacţia DURĂ a Angelei Merkel în faţa premierului ungar Viktor Orban

"Ungaria vrea să fie ca RUSIA". Reacţia DURĂ a Angelei Merkel în faţa premierului ungar Viktor Orban
de O.P.    |    03 Feb 2015   •   13:36

Cancelarul german, Angela Merkel, l-a criticat pe premierul ungar, Viktor Orban, din cauza modului în care Guvernul său tratează opoziţia, societatea civilă şi presa şi l-a înfruntat pe tema definiţiei democraţiei, în cadrul vizitei efectuate luni la Budapesta, comentează EUObserver.com.

Într-o conferinţă de presă comună adesea tensionată, Merkel şi-a exprimat îndoiala cu privire la interpretarea dată de Orban democraţiei. "Sincer, nu înţeleg ce înseamnă iliberal atunci când este vorba despre democraţie", a declarat ea, referindu-se la discursul lui Orban de anul trecut în care spunea că va face din Ungaria un stat "iliberal" şi oferea ca exemplu Rusia şi Turcia.

Dar Orban i-a răspuns că "nu toate democraţiile trebuie să fie liberale". "Cei care afirmă că democraţia este neapărat liberală încearcă să pună o şcoală de gândire deasupra alteia şi nu putem admite asta", a adăugat el.

Merkel a criticat de asemenea felul în care premierul ungar îi tratează pe cei care au opinii diferite, afirmând că societăţile se dezvoltă prin dialog. "Este foarte important într-o democraţie, inclusiv când cineva are o mare majoritate, să se recunoască rolul opoziţiei, societăţii civile şi presei", a subliniat cancelarul german.

Vizita lui Merkel este considerată un efort de a consolida relaţiile cu Ungaria, pe fondul încercărilor lui Orban de a se apropia de preşedintele rus Vladimir Putin, care urmează să vină la Budapesta la 17 februarie.

De altfel, Merkel a făcut presiuni asupra lui Orban pe tema Rusiei, pentru a se asigura că Ungaria susţine în continuare sancţiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.

×
Subiecte în articol: Ungaria Rusia Viktor Orban Angela Merkel
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close