Antena 3 CNN Externe "United Stasi of America" - Mesajul de protest proiectat pe zidurile Ambasadei SUA la Berlin

"United Stasi of America" - Mesajul de protest proiectat pe zidurile Ambasadei SUA la Berlin

"United Stasi of America" - Mesajul de protest proiectat pe zidurile Ambasadei SUA la Berlin
09 Iul 2013   •   20:32

Un artist a denunţat acţiuni de spionaj ale Statelor Unite în Europa proiectând, în noaptea de duminică spre luni, pe zidurile ambasadei americane la Berlin sloganul "United Stasi of America", o aluzie la poliţia politică din fosta Germanie de Est, informează AFP.
   
"Foarte amuzant. Oricine face acest tip de comparaţie nu ştie mare lucru despre Stasi şi nici despre America", a comentat serviciul de presă al Ambasadei Statelor Unite, contactat marţi de AFP.
   
Stasi era poliţia politică a fostului regim comunist est-german, a cărei activitate de supraveghere a celor mai mici fapte şi gesturi ale populaţiei fostei Republici Democratice Germania (RDG) a fost ilustrată în filmul german "Viaţa celorlalţi".
   
Acţiunea a fost organizată de către Oliver Bienkowski, un artist specializat în jocuri de lumină, în legătură cu fondatorul Megaupload.com, Kim Dotcom (Schmitz este numele său adevărat), care a revendicat-o într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.


Kim Dotcom, a cărui fotografie a fost, de asemenea, proiectată pe faţada Ambasadei Statelor Unite, este cel care i-a dat ideea sloganului lui Bienkowski, a declarat acesta din urmă pentru ediţia de marţi a tabloidului Bild.
   
El vrea să protesteze astfel faţă de spionarea comunicaţiilor în Europa, inclusiv în Germania, de către serviciile secrete americane, dezvăluită prin intermediul presei de către un fost consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden, în prezent blocat la Moscova, în aşteptarea unui răspuns la cereri de azil politic pe care le-a depus în mai multe ţări.
 

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close