Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană a SUSPENDAT lucrările la acordul de asociere cu Ucraina

Uniunea Europeană a SUSPENDAT lucrările la acordul de asociere cu Ucraina

Uniunea Europeană a SUSPENDAT lucrările la acordul de asociere cu Ucraina
15 Dec 2013   •   14:31
Uniunea Europeană a suspendat lucrările în vederea unui acord de asociere cu Ucraina, din cauza lipsei unui angajament clar din partea preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna acest document, pe care l-a respins luna trecută, relatează AFP.
Bruxelles-ul a anunţat Ucraina că o continuare a negocierilor depindea de un "angajament clar în vederea unei semnări, (dar) n-a primit vreun răspuns" în acest sens, a declarat comisarul european pentru Extindere Stefan Fuele, într-un mesaj postat pe Twitter.

CITEŞTE ŞI: Aproximativ 200.000 de oameni PROTESTEAZĂ în Piaţa Independenţei din Kiev 

"Ucraina: prăpastia se adânceşte între vorbele şi faptele preşedintelui şi Guvernului cu privire la acordul de asociere", a precizat el.
"Argumentele lor nu sunt fondate pe realitate", a adăugat comisarul.
Füle a făcut aceste afirmaţii în contextul în care 200.000 de ucraineni proeuropeni s-au reunit duminică în Piaţa Independenţei, la Kiev, cu scopul de a exercita o presiune asupra preşedintelui Viktor Ianukovici să semneze acordul cu UE.
Asupra preşedintelui ucrainean sunt exercitate presiuni intense pentru ca acesta să aleagă între acordul cu UE sau uniunea vamală condusă de Moscova din care fac parte Rusia, Belarusul şi Kazahstanul.
Ianukovici urmează să efectueze marţi o vizită la Moscova, unde se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Uniunea Europeană a spus în mod clar, în mai multe rânduri, că acordul de asociere rămâne pe masă, dar clauzele acestuia nu vor fi renegociate.
Ea a sugerat, în paralel, că va ajuta Ucraina, aflată într-o mare dificultate financiară, în implementarea acestui acord, printr-o cooperare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), în vederea obţinerii unei asistenţe financiare.
Füle i-a transmis săptămâna trecută, la Bruxelles, vicepremierului ucrainean Serghi Arbuzov, că "pe baza unui angajament clar al Ucrainei de a semna acest acord, pregătim o foaie de parcurs" în vederea punerii lui în aplicare.
Comisarul s-a declarat pregătit să examineze "în profunzime" toate problemele legate de această aplicare. "Ne vom concentra asupra nevoilor financiare imediate ale Ucrainei, pentru a ajuta FMI şi această ţară să ajungă la un acord", a declarat el.
Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton a reafirmat joi că a primit asigurări din partea preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici că acesta va semna acordul de asociere cu UE.
Ianukovici "m-a asigurat că intenţionează să semneze acordul de asociere", a declarat Lady Ashton la sosirea la lucrările unui Consiliu al Miniştrilor Dezvoltării, la Bruxelles, la întoarcerea dintr-o misiune de conciliere de două zile la Kiev.
 

×
Subiecte în articol: UE Ucraina suspendare angajament presedinte
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close