Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană avertizează că va rupe relaţiile cu Ucraina

Uniunea Europeană avertizează că va rupe relaţiile cu Ucraina

Uniunea Europeană avertizează că va rupe relaţiile cu Ucraina
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    23 Ian 2014   •   11:52

Uniunea Europeană avertizează  că ar putea întrerupe relaţiile oficiale cu Ucraina dacă se va confirma că forţele de ordine au tras în manifestanţi cu arme de foc, a declarat Jacek Protasiewicz, vicepreşedinte al Parlamentului European, potrivit Agerpres, care citează BBC Ukraina.

„Informaţiile care vin din Ucraina sunt şocante. În cazul în care va fi confirmat faptul că poliţia a deschis focul împotriva manifestanţilor, relaţiile Uniunii Europene cu Ucraina se vor schimba radical. Noi nu mai putem avea relaţii cu Ucraina ca şi înainte”, a declarat Protasiewicz.

„Dialogul cu Ucraina se află în pericol şi poate fi întrerupt astăzi. Sângele pe străzi schimbă totul”, a adăugat oficialul european.

Avertismentele la adresa Ucrainei vin în contextul confruntărilor violente care au izbucnit miercuri dimineaţa la Kiev între forţele de ordine şi manifestanţi, soldate cu cinci morţi şi 300 de răniţi.

Evenimentele de la Kiev au provocat reacţii dure din partea Uniunii Europene şi a SUA, care au acuzat puterea din fosta republică sovietică de a fi provocat escaladarea violenţelor prin adoptarea, săptămâna trecută, de către parlamentul ţării a unor legi care înăspresc sancţiunile împotriva manifestanţilor.

În urmă cu o zi, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, avertiza că Bruxellesul „va studia posibile acţiuni şi consecinţe pentru relaţiile Uniunii Europene cu această ţară”.

În acelaşi timp, Ambasada americană la Kiev a anunţat că SUA au revocat vizele pentru „mai mulţi cetăţeni ai Ucrainei”, ca urmare a recurgerii la forţă împotriva manifestanţilor.

×
Subiecte în articol: Ucraina Kiev Proteste Ucraina
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close