Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană, îngrijorată de intenţia Rusiei de a instala o bază navală în Abhazia

Uniunea Europeană, îngrijorată de intenţia Rusiei de a instala o bază navală în Abhazia

Uniunea Europeană, îngrijorată de intenţia Rusiei de a instala o bază navală în Abhazia
Sursa foto: steag UE
06 Feb 2009   •   08:02

Uniunea Europeană şi-a exprimat joi îngrijorarea faţă de intenţia Rusiei de a instala o bază navală în Abhazia şi i-a cerut Moscovei să "acţioneze în mod responsabil", informează AFP.
"Uniunea Europeană este grav îngrijorată de planurile Rusiei de a-şi întări prezenţa militară în regiunile georgiene Abhazia şi Osetia de Sud fără consimţământul guvernului georgian", a afirmat preşedinţia cehă a UE, într-un comunicat.
UE "ar considera punerea în practică a unui astfel de proiect drept o gravă încălcare a principiului suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei, pe care UE îl susţine cu fermitate", a adăugat preşedinţia cehă a Uniunii.
Potrivit acesteia, orice întărire militară ar fi "în contradicţie cu spiritul acordurilor de încetare a focului din august şi septembrie 2008 şi ar pune în pericol stabilitatea şi securitatea în regiune sporind tensiunile".
La 26 ianuarie, un responsabil militar rus s-a referit la proiectul de a crea în următorii ani o bază pentru flota rusă din Marea Neagră în portul abhaz Oceamcira.
După conflictul georgian de la începutul lunii august 2008, Rusia a recunoscut independenţa acestor două regiuni separatiste proruse. Ea şi-a anunţat, de asemenea, intenţia de a menţine 3.800 de persoane în fiecare dintre cele două teritorii secesioniste, Abhazia şi Osetia de Sud.
Agerpres

×
Subiecte în articol: Osetia de Sud
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close