Antena 3 CNN Externe Liderii talibani se întâlnesc față în față cu reprezentanți ai Uniunii Europene

Liderii talibani se întâlnesc față în față cu reprezentanți ai Uniunii Europene

Liderii talibani se vor întâlni marți, la Doha, cu responsabili ai Uniunii Europene.

Liderii talibani se întâlnesc față în față cu reprezentanți ai Uniunii Europene
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Oct 2021   •   01:19

Anunțul a fost făcut luni de ministrul de externe de la Kabul, în contextul în care noul regim taliban încearcă să rupă izolarea diplomatică.

''Marți ne vom întâlni cu reprezentanții UE. Avem reuniuni pozitive cu reprezentanți ai altor ţări'', a declarat Amir Khan Muttaqi (foto) la o conferință în capitala Qatarului, fără a preciza funcțiile sau numărul oficialilor europeni care vor participa la discuții.

''Vrem relații pozitive cu întreaga lume. Credem în relații internaționale echilibrate. Credem că o astfel de relație echilibrată poate salva Afganistanul de instabilitate'', a adăugat oficialul citat.

Muttaqi a precizat că s-a întâlnit deja cu oficiali germani și cu un parlamentar britanic în Doha, înainte de a face anunțul privind discuțiile cu oficiali UE.

Noul regim islamist, care a ajuns la putere în Afganistan la sfârșitul lunii august, nu a fost recunoscut de nicio țară.

Însă eforturile diplomatice sunt în creștere în față iminenței unei grave crize umanitare în acest stat, care depinde în totalitate de ajutor internațional după 20 de ani de război.

Secretarul general al ONU cere mai mulți bani pentru Afganistan

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a cerut luni o creștere a donațiilor internaționale pentru Afganistanul, pentru a preveni colapsul economic al țării, în timp ce a criticat dur ceea ce el a numit "promisiunile încălcate" ale talibanilor, referitoare la drepturile și libertățile pentru femei și fete.

După ce a găzduit ani de zile discuții între talibani şi Statele Unite, Qatar-ul continuă să aibă rolul de mediator esențial între mișcarea islamistă şi cancelariile occidentale.

Sâmbătă, la Doha, talibanii s-au întâlnit cu responsabili americani pentru primele discuții directe cu Washingtonul de la preluarea puterii.

Ministrul lor de Externe a cerut Statelor Unite să stabilească ''relații bune'' și să nu ''slăbească actualul guvern din Afganistan''.

Tot săptămâna trecută, oficialii talibani l-au primit la Kabul pe emisarul britanic în Afganistan, Simon Gass.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: talibani
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close