Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Angela Merkel, îngrijorată de problema refugiaţilor

Angela Merkel, îngrijorată de problema refugiaţilor

Angela Merkel, îngrijorată de problema refugiaţilor
16 Aug 2015   •   21:05

Cancelarul german Angela Merkel consideră că Uniunea Europeană va fi nevoită de acum înainte să se ocupe de problema refugiaților mai mult decât de alte chestiuni, cum ar fi Grecia ori stabilitatea zonei euro, consemnează agenția EFE în urma unui interviu pe care șefa executivului de la Berlin l-a acordat duminică postului ZDF, notează Agerpres.

'Ne trebuie o politică europeană comună în materie de azil', a indicat Angela Merkel. De asemenea, ea a spus că dorește ca tot la nivelul UE să fie stabilită o listă cu țările considerate sigure, adică acele țări unde nu se desfășoară conflicte armate și unde cetățenii nu sunt persecutați, astfel că aceștia din urmă nu pot avea un motiv întemeiat pentru a se refugia în Europa, iar cererile lor de azil ar fi în consecință respinse aproape automat. Cancelarul german a mai precizat că dorește să discute aceste propuneri cu președintele francez, Francois Hollande.

Tematica azilului 'ar putea fi viitorul proiect european prin care vom vedea dacă suntem într-adevăr capabili să acționăm împreună', a subliniat ea în interviu.

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a anunțat vineri că numărul imigranților ilegali din afara Europei care au sosit pe continentul european de la începutul anului în curs a ajuns la cifra record de 237.000, de unde rezultă o criză umanitară fără precedent.

Unii dintre acești refugiați provin din zone de conflict, precum Siria sau Afganistan, dar majoritatea vin din țări africane motivați de dorința de a găsi un trai mai bun în Europa, ei profitând de anarhia din Libia pentru a tranzita această țară, traversând apoi Marea Mediterană mai ales către Grecia și Italia. O altă rută, folosită în special de sirieni și afgani, este traversarea Turciei și apoi a unui porțiuni din Marea Egee către insulele grecești.

Conform ultimelor date oficiale, în Grecia au sosit anul acesta 135.000 de imigranți clandestini, iar în Italia aproape 94.000. Pe ansamblu, cei mai mulți imigranți ilegali vin din Eritreea (circa 25.000 anul acesta), Nigeria (12.000), Somalia, Siria, Gambia și Bangladesh.

În timp ce în Grecia și Italia sosesc de obicei imigranți clandestini proveniți din afara Europei, Germania se confruntă la rândul ei cu un val masiv de refugiați proveniți în mare parte din țările balcanice, dar și aceștia sunt motivați în special de speranța unui trai mai bun.

Potrivit unor estimări, numărul imigranților clandestini ajunși pe teritoriul german urmează să depășească până la sfârșitul acestui an cifra de 600.000, de asemenea un record. Drept urmare, autoritățile de la Berlin studiază în prezent modalitățile de accelerare a repatrierii celor care nu pot obține azil, pentru a putea acorda în schimb atenție celor care au nevoie de ajutor, cum este cazul refugiaților sirieni, irakieni sau afgani.

×
Subiecte în articol: Angela Merkel refugiati
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close