Antena 3 Externe Uniunea Europeană Angela Merkel recunoaște că a greșit în privința imigranților

Angela Merkel recunoaște că a greșit în privința imigranților

31 Aug 2016   •   08:00
Angela Merkel recunoaște că a greșit în privința imigranților

Germania şi alte ţări din Uniunea Europeană au închis ochii prea mult timp la criza refugiaţilor care apărea la graniţele externe ale blocului comunitar, a declarat cancelarul Angela Merkel într-un interviu apărut miercuri într-un ziar german, potrivit Reuters. 

Merkel, care este criticată în Germania pentru politica sa de deschidere faţă de refugiaţi lansată în urmă cu un an, a spus de asemenea pentru Sueddeutsche Zeitung că Germania şi UE trebuie să aibă răbdare şi rezistenţă în gestionarea crizei imigranţilor. 

"Sunt chestiuni politice pe care le poţi vedea că vin, dar pe care nu le realizezi ca atare la acel moment - iar în Germania am ignorat problema prea mult timp şi am blocat nevoia de a găsi o soluţie paneuropeană", a afirmat ea. 

Comentariile lui Merkel sunt o neaşteptată analiză autocritică ce pare menită a apărea la un an de la celebra sa declaraţie 'wir schaffen das' ('putem face asta'), dată ca răspuns la o întrebare despre gestionarea fluxului tot mai mare de refugiaţi. 

Ea a mai declarat că Germania, care a primit majoritatea celor peste un milion de refugiaţi din Orientul Mijlociu şi Asia care au ajuns în UE anul trecut, a lăsat Spania şi alte ţări de graniţă ale UE să se ocupe singure de refugiaţi. 

"Pe atunci am respins de asemenea distribuţia proporţională a refugiaţilor", a spus ea. 

Merkel a subliniat totodată că Germania nu a susţinut modele precum agenţia europeană de apărare a frontierelor, Frontex, care ar fi încălcat suveranitatea statelor membre ale UE. "Am spus că ne vom ocupa de problemă la aeroporturile noastre, din moment ce nu avem graniţă externă a UE. Însă acest lucru nu funcţionează", a afirmat ea. 

Cancelarul, care se află la al treilea mandat, a mai atras atenţia că problema refugiaţilor va fi una pe termen lung. "Nu am abordat problema în mod corespunzător. Asta este valabil şi în privinţa protecţiei graniţei externe a spaţiului Schengen", a declarat Merkel. 

Ea a mai afirmat că UE trebuie să îşi amelioreze cooperarea şi să sporească substanţial ajutorul de dezvoltare pentru ţările din Africa, dar şi pentru Turcia şi alte state din regiuni cu probleme. 

Merkel a cerut totodată să nu se asocieze imigranţii cu teroriştii. "Este pur şi simplu incorect să spui că terorismul a venit numai cu refugiaţii. Se afla deja aici în numeroase forme şi existau diferiţi potenţiali atacatori pe care noi îi urmăream", a adăugat ea.

Sursă: Agerpres
×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close