Avertisment dur pentru Marea Britanie, după declanșarea Brexit

29 Mar 2017   •   16:24
Avertisment dur pentru Marea Britanie, după declanșarea Brexit

Marea Britanie rămâne un partener pentru Uniunea Europeană şi NATO, în pofida declanşării Brexit-ului, a estimat miercuri guvernul german, care a atenţionat în acelaşi timp că negocierile nu vor fi uşoare, informează AFP. 

'Nu trebuie să uităm că Marea Britanie rămâne un partener în NATO şi în Europa. Va trebui în continuare să depăşim provocările împreună', a subliniat purtătoarea de cuvânt a guvernului german, Ulrike Demmer, în timpul unui briefing după ce Marea Britanie i-a predat preşedintelui Consiliului European scrisoarea de notificare privind declanşarea Brexit-ului. 

Purtătoarea de cuvânt a amintit că negocierile se vor încheia în cel mult doi ani şi că este necesar ca cele 27 de state rămase în UE să-şi stabilească poziţia comună în această chestiune. 'Prin mesajul britanic vom avea mai multă claritate în ceea ce priveşte modul în care partea britanică îşi reprezintă drumul şi pe această bază cele 27 alte state membre şi instituţiile europene îşi vor defini interesele şi obiectivele', a declarat ea. 

De asemenea, Demmer a dat asigurări că executivul german 'este bine pregătit pentru acest proces (Brexit - n.r.) şi va fi capabil să ia o poziţie în toate chestiunile care vor apărea', potrivit DPA. 

La rândul său, ministrul de externe german a subliniat că negocierile se anunţă dificile şi că cel mai important este să se asigure coeziunea 'Celor 27'. 'În mod cert, negocierile nu vor fi uşoare', a declarat Sigmar Gabriel, exprimându-şi totodată dorinţa de a 'rămâne prieteni' cu Londra. 

'Pentru Germania, linia directoare clară pentru negocieri este ca Europa celor 27 să-şi strângă rândurile şi nu doar să ne menţinem eforturile pentru unificarea europeană, ci să şi continuăm să o dezvoltăm şi să ne înarmăm pentru viitoare furtuni', a adăugat Gabriel. 

Purtătorul său de cuvânt, Martin Schoefer, a subliniat că actualul 'calendar (al Brexit-ului) este foarte strâns' şi chiar s-a întrebat dacă Londra realizează amploarea sarcinii care se anunţă, informează AFP. 

'Incertitudinea este otravă pentru oameni: pentru cetăţenii UE, pentru germanii care trăiesc în Marea Britanie (...) şi pentru britanicii care locuiesc în UE. Şi mai mult, ea este otravă pentru relaţiile comerciale şi investiţii. Uneori, ne întrebăm dacă toată lumea la Londra a realizat cu adevărat amploarea consecinţelor, mai ales pentru economia britanică', a adăugat el

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close