Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană BREXIT. Economia în zona euro primește o grea lovitură

BREXIT. Economia în zona euro primește o grea lovitură

BREXIT. Economia în zona euro primește o grea lovitură
12 Iul 2016   •   11:22

Decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană (Brexit) ar putea reduce creşterea economică a zonei euro cu 0,2 - 0,5% în 2017, dar impactul asupra Regatului Unit ar putea fi mai accentuat, a afirmat comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, transmit DPA şi Reuters. 

Impactul cumulat asupra PIB-ului Marii Britanii va fi între 1 şi 2,5% în 2017. Anterior Comisia Europeană (CE) estimase o creştere a economiei britanice de 1,8% anul acesta şi de 1,9% anul viitor şi un avans al zonei euro de 1,6% în 2016 şi de 1,8% în 2017. 

Şi BCE a avertizat că Brexitul va reduce creşterea economiei zonei euro cu 0,3%, până la 0,5%, în următorii trei ani. 

Incertitudinile provocate de Brexit au determinat şi Fondul Monetar Internaţional să înrăutăţească perspectiva de creştere a zonei euro la 1,6% pentru anul acesta, 1,4% în 2017 şi 1,6% în 2018. 

Marea Britanie nu face parte din zona euro dar, fiind una din cele mai mari economii din UE, este un important partener comercial. Rezultatul referendumului din Marea Britanie a sporit volatilitatea de pe pieţele financiare şi a dus la o depreciere semnificativă a lirei sterline.

×
Subiecte în articol: Brexit crestere economica
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close