Antena 3 Externe Uniunea Europeană BREXIT. Scoția crede că poate bloca ieșirea Marii Britanii din UE

BREXIT. Scoția crede că poate bloca ieșirea Marii Britanii din UE

26 Iun 2016   •   17:11
BREXIT. Scoția crede că poate bloca ieșirea Marii Britanii din UE
Sursa foto: Foto: Pixabay

Parlamentul Scoţiei ar trebui, în mod normal, să fie consultat pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi poate bloca decizia, afirmă premierul scoţian, Nicola Sturgeon, conform BBC News online.

Nicola Sturgeon a declarat că va cere Parlamentului Scoţiei să nu ofere "aprobarea legislativă" privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Sturgeon crede că votul Parlamentului de la Edinburgh va trebui să fie necesar, în mod normal, pentru ratificarea ieşirii Marii Britanii din UE, dar admite că Guvernul de la Londra probabil va avea o "perspectivă foarte diferită" privind această temă.

Marea Britanie este un stat multinaţional format din Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord. În afară de Anglia, toate celelalte regiuni au parlamente şi guverne proprii, într-un sistem de semiautonomie. Deciziile privind Marea Britanie sunt luate de Parlamentul britanic. Nicola Sturgeon mizează pe faptul că, în virtutea principiului descentralizării, Parlamentul de la Edinburgh ar trebui să fie consultat pe tema ieşirii Marii Britanii din UE, dat fiind că Scoţia este regiune semiautonomă în cadrul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Un refuz de consultare a Parlamentului de la Edinburgh riscă să amplifice tensiunile între Scoţia şi Anglia.

Teoretic, membrii Parlamentului de la Londra sunt cei care ar putea bloca ieşirea Marii Britanii din UE, dat fiind că aplicarea rezultatului referendumului nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totuşi, este puţin probabil ca membrii Parlamentului britanic să nu ţină cont de votul cetăţenilor, pentru că ar risca pierderea următoarelor alegeri legislative.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Brexit Marea Britanie Scotia

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close