Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Decizia luată de Comisia Europeană pentru securitatea Schengen

Decizia luată de Comisia Europeană pentru securitatea Schengen

Decizia luată de Comisia Europeană pentru securitatea Schengen
Sursa foto: Foto: www.wwf.eu
de S.T.    |    16 Dec 2015   •   10:25
Comisia Europeană a propus marţi o serie de măsuri pentru gestionarea frontierelor externe ale Uniunii Europene şi protejarea spaţiului Schengen fără frontiere interne, printre care şi introducerea de controale sistematice ale cetăţenilor UE la graniţele externe, potrivit unui comunicat al CE.

Potrivit comunicatului, aceste propuneri vor contribui la gestionarea migraţiei într-un mod mai eficace, la îmbunătăţirea securităţii interne a Uniunii Europene şi la protejarea principiului liberei circulaţii a persoanelor.

Comisia propune instituirea unui corp european de pază a frontierelor şi a coastelor pentru a asigura o gestionare riguroasă şi partajată a frontierelor externe. Pentru a spori şi mai mult securitatea cetăţenilor Europei, Comisia propune, de asemenea, introducerea de controale sistematice în bazele de date relevante în cazul tuturor persoanelor care intră în spaţiul Schengen sau ies din acesta.

Pentru creşterea securităţii în spaţiul Schengen, Comisia prevede o modificare specifică a Codului frontierelor Schengen în vederea introducerii unor verificări sistematice obligatorii ale cetăţenilor UE la frontierele externe terestre, maritime şi aeriene. Verificarea obligatorie a cetăţenilor UE se va efectua în baze de date precum Sistemul de Informaţii Schengen, baza de date a Interpol privind documentele de călătorie furate şi pierdute şi sistemele naţionale relevante, pentru a verifica dacă persoanele care sosesc nu reprezintă o ameninţare la adresa ordinii publice şi a securităţii interne.

De asemenea, propunerea insistă asupra necesităţii de a verifica datele biometrice din paşapoartele cetăţenilor UE în caz de îndoieli cu privire la autenticitatea paşaportului sau la legitimitatea deţinerii acestuia de către titular. Verificările vor fi obligatorii şi la ieşirea din Uniunea Europeană.

 

 

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana Securitate Schengen
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close