Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Declaraţia preşedintelui Băsescu, la Haga: "Ne-am îndeplinit încă din 2009 angajamentele"

Declaraţia preşedintelui Băsescu, la Haga: "Ne-am îndeplinit încă din 2009 angajamentele"

Declaraţia preşedintelui Băsescu, la Haga: "Ne-am îndeplinit încă din 2009 angajamentele"
de O.P.    |    25 Mar 2014   •   12:49

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Summit-ul de la Haga, că România şi-a îndeplinit toate angajamentele luate privind securitatea nucleară, fiind a treia ţară care a returnat încă din 2009 combustibilul nuclear folosit, în Federaţia Rusă.
  
Preşedintele Traian Băsescu a arătat că obiectivele Summit-ului Securităţii Nucleare de la Haga sunt creşterea nivelului de securitate în domeniul nuclear, care se referă atât la modul de funcţionare a instalaţiilor - accidentele nucleare din ultima decadă probând că este nevoie de îmbunătăţirea securităţii instalaţiilor -, dar şi securitatea privind utilizarea materialului nuclear de grupări teroriste sau organizaţii neautorizate.
  
Şeful statului a mai spus că România a avut un set de angajamente, pe care şi le-a luat la Summit-ul anterior, de la Seul, iar  zona cea mai sensibilă este cea a acceptării controalelor şi a monitorizării Agenţiei internaţionale pentru securitate nucleară, precum şi contribuţiile la fondurile Agenţiei, în vederea desfăşurării a diverse acţiuni.
  
"România şi-a îndeplinit toate obligaţiile asumate la Summit-ul de la Seul, prin două inspecţii care au avut loc în ceea ce priveşte securitatea instalaţiilor nucleare naţionale", a spus Băsescu, precizând că la una dintre inspecţii s-au făcut 25 de recomandări, neesenţiale pentru securitate, care au fost integral îndeplinite.
  
Traian Băsescu a precizat că România a fost a treia ţară care a returnat încă din 2009 combustibilul nuclear consumat, reziduurile nucleare, în Federaţia Rusă, de la reactoarele de cercetare.
  
"Şi în acest Summit s-a subliniat faptul că foarte multe ţări încă nu au returnat combustibilul nuclear consumat, extrem de radioactiv", a mai afirmat Traian Băsescu, precizând că Summit-ul de la Haga a făcut un apel la statele care nu au returnat acest combustibil.

×
Subiecte în articol: Federatia Rusa Rusia
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close