Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Consiliul UE: Nu se pune problema excluderii Greciei din spațiul Schengen

Consiliul UE: Nu se pune problema excluderii Greciei din spațiul Schengen

Consiliul UE: Nu se pune problema excluderii Greciei din spațiul Schengen
04 Dec 2015   •   23:03

Președinția Consiliului UE a respins vineri ipoteza excluderii Greciei din spațiul Schengen din cauza dificultăților cu care se confruntă în fața afluxului de migranți, la sfârșitul unei reuniuni a miniștrilor de interne la Bruxelles, informează Agerpres.

Soluția la criza migrației trece printr-o punere în aplicare mai rapidă a planului de "relocare", ce prevede repartizarea refugiaților în UE din Italia și Grecia, a insistat ministrul luxemburghez al imigrației, Jean Asselborn, a cărui țară asigură președinția Consiliului.

"Nu este juridic posibil să se excludă un stat din zona Schengen", a declarat Asselborn, referindu-se la scenariul unei suspendări sau excluderi a Greciei din această zonă de liberă circulație, evocată de o parte din mass-media în ultimele zile.

"Ceea ce prevede Schengen este de a lua măsuri treptate ce permit în cele din urmă stabilirea de controale punctuale la frontierele interne", din cauza unor disfuncționări în gestionarea frontierelor externe, a subliniat el.

Președinția luxemburgheză a pus pe masa miniștrilor o reflecție asupra unei posibile extinderi de până la doi ani a acestor controale la frontierele interne.

Limita normală a restabilirii temporare este de șase luni, ceea ce înseamnă că țări precum Germania și Austria nu ar mai avea posibilitatea de a o prelungi după martie. Dar activarea unei dispoziții excepționale ar putea permite prelungirea până la doi ani, notează France Presse.

Evocarea acestei posibilități, care nu a făcut obiectul niciunui vot sau concluzii vineri, nu vizează decât să pregătească un astfel de scenariu, dacă situația nu se ameliorează la începutul anului 2016, a susținut președinția Consiliului.

Dar "nu s-a menționat nicio țară", a declarat Asselborn, subliniind că Grecia a făcut eforturi "admirabile" pentru a gestiona afluxul de migranți și salutând faptul că Atena a activat joi mecanismele de ajutor european.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close