Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Ministrul german de Interne: Nu a venit momentul aderării la Schengen pentru România şi Bulgaria

Ministrul german de Interne: Nu a venit momentul aderării la Schengen pentru România şi Bulgaria

Ministrul german de Interne: Nu a venit momentul aderării la Schengen pentru România şi Bulgaria
de M.T.    |    05 Dec 2013   •   14:07

România şi Bulgaria au făcut progrese considerabile în privinţa reformelor monitorizate prin MCV, dar că acestea sunt insuficiente din perspectiva condiţiilor legale care să permită admiterea în spaţiul Schengen, consideră ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, potrivit Agerpres.

„După părerea noastră nu a venit momentul pentru eliminarea controalelor la frontieră pentru aceste două ţări. Vom primi în ianuarie rapoartele de ţară, de acum se ştie că s-au făcut progrese considerabile în privinţa refomelor din domeniu, care nu sunt însă suficiente în privinţa condiţiilor legale care să permită admiterea în spaţiul Schengen”, a afirmat, joi, oficialul german, la sosirea sa la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

Friedrich a adăugat că „deocamdată, nu se poate aprecia când va veni momentul admiterii” în Schengen pentru cele două ţări.

De asemenea, ministrul german a vorbit şi despre preocupările pe care le au unele state legate de libertatea de circulaţie.

„Unele ţări au o problemă şi anume că libertatea de mişcare este folosită greşit de către cei care vin dintr-o ţară în alta ca să primească beneficii sociale. Asta nu se poate, nu corespunde reglementărilor libertăţii de mişcare. Unele ţări s-au adresat Comisiei Europene din luna iunie, printre care şi Germania, şi au cerut o acţiune comună pentru căutarea unei soluţii la această problemă”, a explicat Friedrich.

El a reamintit că CE va prezenta, joi, o comunicare, dar a ţinut să menţioneze foarte clar că „nu suntem mulţumiţi de aceasta, nu este suficientă pentru rezolvarea problemei, suntem de acord că trebuie o abordare comună”.

„Ceea ce lipseşte în raport este atât claritate din punct de vedere legal, cât şi o soluţie la faptul că statele de origine nu se folosesc de mijloacele prevăzute în cadrul legislaţiei UE pentru a îmbunătăţi situaţia propriilor cetăţeni. Avem nevoie de o înţelegere comună pentru protecţia libertăţii de mişcare şi împiedicarea abuzurilor. La nevoie, ne vom vedea nevoiţi să ne înţelegem la nivel multilateral, în afara structurilor UE, ca să alegem o abordare comună”, a avertizat Hans-Peter Friedrich.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close