Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Parlamentul European cere statelor UE să îl "protejeze" pe Edward Snowden

Parlamentul European cere statelor UE să îl "protejeze" pe Edward Snowden

Parlamentul European cere statelor UE să îl "protejeze" pe Edward Snowden
29 Oct 2015   •   18:50

Eurodeputații le-au cerut joi statelor membre ale Uniunii Europene să-i 'ofere protecție' lui Edward Snowden, fost colaborator al Agenției de Securitate Națională a SUA (NSA), aflat la originea dezvăluirilor privind practicile serviciilor de informații americane, transmite Agerpres.

Într-o rezoluție care solicită garanții sporite pentru datele personale ale cetățenilor europeni, membrii Parlamentului European, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, cer statelor Uniunii Europene să 'abandoneze orice urmărire' a lui Snowden. Acesta se află în prezent în Rusia, care i-a oferit protecție din 2013.

Țările membre trebuie să împiedice extrădarea lui Edward Snowden, în semn de recunoaștere a statutului său de avertizor de integritate și de apărător internațional al drepturilor omului — susțin eurodeputații în rezoluția adoptată joi.

Edward Snowden a calificat pe contul său de Twitter drept 'extraordinar' votul din PE, pe care l-a apreciat ca fiind 'o mână întinsă de prieteni'.

Rezoluția, care nu are caracter legislativ, fiind doar un mesaj politic, a fost adoptată cu 342 de voturi pentru, 274 voturi contra și 29 de abțineri.

De asemenea, Parlamentul European a salutat recenta decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CEJ) de a invalida cadrul juridic (numit 'Safe Harbor') al transferurilor de date personale în scopuri comerciale între UE și SUA, într-un caz în care este implicată compania Facebook.

Pe 6 octombrie, CDEJ a declarat 'invalid' cadrul juridic care acoperă transferul de date personale din UE către SUA. Instanța europeană i-a dat astfel dreptate cetățeanului austriac Max Schrems, utilizator de Facebook și care a contestat o decizie din anul 2000 a Comisiei Europene. Executivul UE estimase că SUA asigură un 'nivel de protecție adecvat' datelor cu caracter personal transferate peste Atlantic.

În plus, europarlamentarii s-au declarat îngrijorați de evoluțiile din unele țări, în special Franța, Marea Britanie și Olanda, unde au fost adoptate legi care extind capacitățile de supraveghere ale serviciilor de informații.

×
Subiecte în articol: Parlament European Edward Snowden
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close