Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Parlamentul European, avertisment dur pentru Marea Britanie, privind Brexit

Parlamentul European, avertisment dur pentru Marea Britanie, privind Brexit

Parlamentul European, avertisment dur pentru Marea Britanie, privind Brexit
29 Noi 2017   •   19:57

Parlamentul European a avertizat miercuri, într-o scrisoare adresată negociatorului-şef al UE Michel Barnier, că 'sunt necesare progrese suplimentare' pentru a putea avansa în negocierile privind Brexit-ul şi a atras atenţia că discuţiile chiar au 'regresat' asupra chestiunii referitoare la Curtea de Justiţie a UE, relatează AFP. 

'Sunt necesare progrese suplimentare în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor europeni din Marea Britanie după ieşirea acesteia din UE şi problema frontierei irlandeze', se arată într-un comunicat de presă care însoţeşte o scrisoare adresată de negociatorul-şef al Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, lui Michel Barnier. 

'Persistă încă probleme considerabile, care ridică întrebarea esenţială dacă au fost înregistrate progrese suficiente', scrie belgianul Guy Verhofstadt, liderul grupului liberal din Parlamentul European. 

Această noţiune de 'progrese suficiente' este esenţială pentru ca cele 27 de ţări care rămân în UE după Brexit să decidă trecerea la etapa a doua a negocierilor asupra viitoarei relaţii dintre Marea Britanie şi blocul comunitar, în special cu privire la un acord comercial. 

Marea Britanie speră să obţină undă verde la summitul UE de la mijlocul lunii decembrie de la Bruxelles. 

Uniunea Europeană a dat termen până luni Londrei să-şi prezinte poziţia cu privire la cele trei subiecte considerate prioritare în negocieri - drepturile cetăţenilor europeni, o soluţie financiară şi problema graniţei irlandeze. 

Ori, în ceea ce priveşte dreptul cetăţenilor europeni stabiliţi în Regatul Unit, Parlamentul 'nu poate accepta niciun tratament diferenţiat', a subliniat Verhofstadt. 

Liderul grupului liberal din Parlamentul European a subliniat de asemenea chestiunea suveranităţii Curţii de Justiţie a UE (CJEU), în special pentru a garanta după Brexit, prevăzut la sfârşitul lunii martie 2019, dreptul cetăţenilor aşa cum este definit în acordul de ieşire a Marii Britanii din UE. 

Un subiect asupra căruia 'negocierile s-au blocat' şi 'chiar au regresat' în anumite puncte, a mai spus Verhofstadt. 

Parlamentul European aşteaptă de asemenea un 'angajament clar' din partea Regatului Unit pentru a proteja acordul de pace din Irlanda şi pentru a garanta drepturile populaţiei britanice din Irlanda de Nord.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Brexit avertisment
Parteneri
Nouă metodă de înșelătorie în România în numele ministrului Energiei
x close