Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Preşedinţia UE: "Numeroase indicii" arată că regimul de la Damasc este responsabil de atacul chimic

Preşedinţia UE: "Numeroase indicii" arată că regimul de la Damasc este responsabil de atacul chimic

Preşedinţia UE: "Numeroase indicii" arată că regimul de la Damasc este responsabil de atacul chimic
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
06 Sep 2013   •   14:20

Miniştrii europeni ai Apărării au convenit, vineri, la Vilnius asupra faptului că în Siria, la 21 august, au fost folosite arme chimice şi că "numeroase indicii" fac responsabil regimul, a declarat ministrul lituanian, citat de AFP
   
"Toţi miniştrii au denunţat folosirea armelor chimice şi faptul că cei care le-au utilizat trebuie să îşi asume responsabilitatea", a declarat Juozas Olekas, ministrul lituanian al Apărării, vorbind despre reuniune în faţa presei.
   
"Numeroase indicii ne permit să conchidem că armele chimice au fost utilizate de regimul" lui Bashar al-Assad, a adăugat el.
   
"Nu există un răspuns unic pentru situaţia (din Siria) şi de aceea am exprimat opinii diferite" cu privire la răspunsul ce trebuie dat, a subliniat Olekas, întrebat în legătură cu divergenţele dintre ţările europene.
   
După miniştrii Apărării, cei ai Afacerilor Externe din cele 28 de state membre UE se reunesc la începutul după-amiezii la Vilnius, pentru a încerca să stabilească o poziţie comună în privinţa răspunsului care ar trebui dat. O declaraţie va fi făcută de şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton sâmbătă, la încheierea reuniunii la care a fost invitat secretarul american de Stat, John Kerry.
   
Un diplomat european a declarat, sub acoperirea anonimatului, că dovezile prezentate în ultimele zile de serviciile de informaţii ale diferitelor ţări au convins ţările europene de implicarea regimului. "Singurele întrebări care rămân sunt: decizia a fost luată de Assad sau la nivel militar?", a declarat el.
   
În privinţa intervenţiei militare promovate de Statele Unite, miniştrii "Franţei şi ai Danemarcei şi-au afirmat clar susţinerea, în timp ce alte ţări, precum Italia sau Spania, au făcut apel la prudenţă", a rezumat el.
   
"Dar niciun ministru nu a declarat că ţara sa îşi va exprima condamnarea dacă va avea loc o acţiune armată", a precizat acest diplomat.
   
Reuniţi de joi la Sankt Petersburg, liderii ţărilor G20 nu au putut ajunge la un punct comun pe tema Siriei.

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close