Antena 3 Externe Uniunea Europeană Preşedinţia UE: "Numeroase indicii" arată că regimul de la Damasc este responsabil de atacul chimic

Preşedinţia UE: "Numeroase indicii" arată că regimul de la Damasc este responsabil de atacul chimic

06 Sep 2013   •   14:20
Preşedinţia UE: "Numeroase indicii" arată că regimul de la Damasc este responsabil de atacul chimic
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP

Miniştrii europeni ai Apărării au convenit, vineri, la Vilnius asupra faptului că în Siria, la 21 august, au fost folosite arme chimice şi că "numeroase indicii" fac responsabil regimul, a declarat ministrul lituanian, citat de AFP
   
"Toţi miniştrii au denunţat folosirea armelor chimice şi faptul că cei care le-au utilizat trebuie să îşi asume responsabilitatea", a declarat Juozas Olekas, ministrul lituanian al Apărării, vorbind despre reuniune în faţa presei.
   
"Numeroase indicii ne permit să conchidem că armele chimice au fost utilizate de regimul" lui Bashar al-Assad, a adăugat el.
   
"Nu există un răspuns unic pentru situaţia (din Siria) şi de aceea am exprimat opinii diferite" cu privire la răspunsul ce trebuie dat, a subliniat Olekas, întrebat în legătură cu divergenţele dintre ţările europene.
   
După miniştrii Apărării, cei ai Afacerilor Externe din cele 28 de state membre UE se reunesc la începutul după-amiezii la Vilnius, pentru a încerca să stabilească o poziţie comună în privinţa răspunsului care ar trebui dat. O declaraţie va fi făcută de şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton sâmbătă, la încheierea reuniunii la care a fost invitat secretarul american de Stat, John Kerry.
   
Un diplomat european a declarat, sub acoperirea anonimatului, că dovezile prezentate în ultimele zile de serviciile de informaţii ale diferitelor ţări au convins ţările europene de implicarea regimului. "Singurele întrebări care rămân sunt: decizia a fost luată de Assad sau la nivel militar?", a declarat el.
   
În privinţa intervenţiei militare promovate de Statele Unite, miniştrii "Franţei şi ai Danemarcei şi-au afirmat clar susţinerea, în timp ce alte ţări, precum Italia sau Spania, au făcut apel la prudenţă", a rezumat el.
   
"Dar niciun ministru nu a declarat că ţara sa îşi va exprima condamnarea dacă va avea loc o acţiune armată", a precizat acest diplomat.
   
Reuniţi de joi la Sankt Petersburg, liderii ţărilor G20 nu au putut ajunge la un punct comun pe tema Siriei.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close