Antena 3 Externe Uniunea Europeană Comisar european: Renunțarea la Schengen, ”începutul sfârșitului” pentru proiectul european

Comisar european: Renunțarea la Schengen, ”începutul sfârșitului” pentru proiectul european

14 Ian 2016   •   17:38
Comisar european: Renunțarea la Schengen, ”începutul sfârșitului” pentru proiectul european
Sursa foto: Foto:pixabay.com

Sfârșitul liberei circulații în spațiul Schengen, pus în discuție de criza refugiaților, ar marca 'începutul sfârșitului pentru proiectul european', a atenționat joi comisarul european pentru migrație Dimitris Avramopoulos, informează AFP.

Dacă UE nu dă dovadă de unitate, ea riscă să trimită din nou Europa spre 'trecutul său', a insistat el în fața eurodeputaților de la Bruxelles, deplângând aplicarea în continuare prea lentă a planului de repatriere a refugiaților sosiți în Italia și Grecia.

Avramopoulos a fost invitat să facă un bilanț în fața Comisiei pentru libertăți civile a Parlamentului European, cu privire la răspunsul european la afluxul excepțional de migranți care continuă să ajungă pe coasta greacă.

În fața unei situații uneori incontrolabile, mai multe state membre au reintrodus în ultimele luni controale provizorii la frontierele lor, în interiorul unui spațiul Schengen unde libera circulație este în mod normal o regulă.

'Dacă zona Schengen se prăbușește, vă voi spune ce cred — acesta va fi sfârșitul unui proiect european', a declarat Avramopoulos, pentru care libertatea de circulație este 'cea mai mare realizare' a integrării europene. 'Nu este vorba doar de migrație și securitate; dacă frontierele sunt închise, economia este în joc, economia este amenințată', a adăugat el.

Pentru a prezerva acest aquis comunitar, el a îndemnat statele membre să aplice pe deplin seria de măsuri adoptate în ultimele luni și în mod concret planul privind 'relocarea' în cadrul UE a refugiaților sosiți în Italia și în Grecia.

'Relocarea nu funcționează, ați spus-o deja și eu o confirm', a spus Avramopoulos în fața eurodeputaților. 'Îndemn statele membre să coopereze mai mult pe marginea acestei probleme', a adăugat el, aceștia din urmă întârziind să concretizeze numărul de locuri de primire pe care s-au angajat să le ofere.

Deocamdată, dintre cei 160.000 de solicitanți de azil care ar urma să fie repartizați în UE, doar 272 au fost efectiv repartizați, iar statele membre n-au notificat decât 4.237 de locuri disponibile.


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close