Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Trimişii speciali ai UE în Ucraina au semnat la Kiev o cerere pentru graţierea Iuliei Timoşenko

Trimişii speciali ai UE în Ucraina au semnat la Kiev o cerere pentru graţierea Iuliei Timoşenko

Trimişii speciali ai UE în Ucraina au semnat la Kiev o cerere pentru graţierea Iuliei Timoşenko
de M.T.    |    04 Oct 2013   •   23:22

Trimişii speciali ai Parlamentului European în Ucraina au semnat şi prezentat preşedintelui Viktor Ianukovici o cerere pentru graţierea opozantei Iulia Timoşenko, condiţie cheie impusă Kievului de UE pentru un acord de asociere, relatează AFP, citată de Agerpres.

Misiunea este condusă de fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski şi de fostul preşedinte al Parlamentului European Pat Cox, iar scopul său este acela de a face presiuni asupra puterii de la Kiev pentru eliberarea lui Timoşenko, în apropierea unui summit crucial cu UE în noiembrie.

„I-am întâlnit pe reprezentanţii misiunii Parlamentului European, Pat Cox şi Aleksander Kwasniewski. Ei m-au autorizat să vă anunţ că, astăzi, în cursul unei întrevederi cu Viktor Ianukovici, i-au înmânat acestuia o cerere de graţiere semnată de ei”, a declarat avocatul Iuliei Timoşenko, Serghei Vlassenko.

Ucraina speră să încheie în luna noiembrie, în timpul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, un acord de asociere considerat ca fiind un prim pas către aderarea acestei foste republici sovietice la UE.

Bruxellesul s-a declarat gata să semneze acordul dacă Kievul face progrese pentru respectarea statului de drept şi reconsideră situaţia fostului premier Iulia Timoşenko.

Iulia Timoşenko (52 de ani), fost premier şi cel mai important opozant politic al lui Ianukovici, a fost încarcerată în 2011, după ce a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu un acord în domeniul gazelor încheiat în 2009 cu Rusia.

Conducerea de la Kiev susţine că acordul respectiv a adus prejudicii grave statului ucrainean.

Acuzaţiile împotriva Iuliei Timoşenko şi suspiciunile potrivit cărora detenţia fostului premier ţine mai degrabă de răzbunare politică au provocat o criză gravă între Ucraina şi Uniunea Europeană.


×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close